Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Omkopen zorgbestuurders kost Philips miljoenen

Mark van Dorresteijn
Philips moet in de Verenigde Staten een boete van 4,5 miljoen euro betalen aan beurswaakhond SEC vanwege het omkopen van ziekenhuisbestuurders in Polen. Dat bevestigt een woordvoerder van het elektronicaconcern na een bericht in The Wall Street Journal.
Omkopen zorgbestuurders kost Philips miljoenen
Foto: ANP Koen Suyk

Een aantal medewerkers van Philips Healthcare in Polen werd in 2009 aangeklaagd wegens illegale betalingen aan ziekenhuisbestuurders. Het bedrijf maakte daar melding van bij de SEC en het ministerie van Justitie en deelde ook de resultaten van een intern onderzoek met de Amerikaanse autoriteiten. Daaruit bleek dat tussen 1999 en 2007 inderdaad onwettige betalingen zijn verricht door voormalige medewerkers van Philips in Polen.

Toezicht

Op grond van een wet die omkoping van buitenlandse functionarissen door in de VS actieve ondernemingen verbiedt, heeft de SEC vervolgens een boete opgelegd. Volgens de beurswaakhond waren bovendien de toezichtmaatregelen van Philips in Polen onvoldoende. Justitie in de VS liet eind 2011 weten af te zien van nader onderzoek. ‘Het Amerikaanse deel van de zaak is hiermee afgerond’, aldus de Philips-woordvoerder. (bron: ANP)

3 REACTIES

  1. Ingecalculeerde bedrijfsongevalskosten ? ? Op hoeveel winst wordt dit afgeschreven ? ? Zijn bestuurders hier zo veel moeilijker er financieel van te overtuigen dat aanbesteding bij Philips veel profijtelijker is ? ? Als dit regeltjesland ook deze wetgeving zou hebben en handhaven dan lijkt het mij dat deze boetes van in nederland gevestigde (postbus) bedrijven ons begrotingstekort aanzienlijk zouden kunnen bekorten . Duidelijk een win-win-win -enz …situatie ? ? ?
    y

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.