De omzet van Nederlandse ziekenhuizen groeide in 2009 met 7,5 procent. Dat is anderhalf procent meer dan het langjarig gemiddelde sinds 2002. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisstudie van onderzoeksbureau Gupta Strategists.
In tegenstelling tot de ziekenhuizen kromp
Marktwerking in de zorg geeft prikkels aan marktpartijen om meer omzet en winst te genereren. Fabrikanten brengen allerlei nuttige en nutteloze produkten aan de man met een zo hoog mogelijke marge. De zorg doet gewoon hetzelfde. Deze uitkomsten kunnen niet verrassend zijn en tonen het begin van nog meer ellende.
In aansluiting op het commentaar van “protest” (waarom niet je echte naam?): Is het niet zo, dat er in cristijd juist meer zorg wordt geconsumeerd?
Wat een onzin om de zorgsector te vergelijken met het BBP. Zorg bestaat niet uit luxe goederen en is daardoor niet conjunctuur gevoelig. Deze vergelijking is ronduit flauwekul.
De premie betaler en bron van financiering van ons zorgstelsel leest nu: “dubbele betaling voor geleverde zorg”, en eerder al: “zorgverlening, die niet nodig is, maar wel gefactureerd”. Nu wil ik toch weten hoeveel % van mijn premie aan lucht besteed wordt.
Conclusie: het zorgstelsel moet gedragen worden door goedbetaalde zorgverleners, die ondersteund worden door professionele organisaties, die betaald worden op basis van de financiële resultaten, voortkomende uit efficientie, scherpe inkoop bij implementatie van de zorginstellingen etc.