Meavita Nederland maakt vorige week bekend te defuseren, omdat alleen zo de zorg kan worden voortgezet en werkgelegenheid behouden kan blijven. Nog voor de kerst laat Meavita Nederland een liquiditeitsonderzoek uitvoeren. Dat onderzoek moet een onafhankelijk goedgekeurde accountantsverklaring opleveren.
Menzis: geen vertrouwen in herstelpan
Het ministerie van VWS volgt de situatie bij Meavita op de voet, schrijft staatssecretaris Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Ze heeft de betrokken zorgkantoren gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg. Op aandringen van de zorgkantoren Menzis en Haaglanden wordt er een onafhankelijk onderzoeker aangesteld. Menzis had eerder laten weten geen vertrouwen te hebben in het herstelplan van Meavita, omdat het te optimistisch was.
Onafhankelijk onderzoeker
De onafhankelijke onderzoeker moet de financiële problemen en juridische verplichtingen in kaart brengen en oplossingen voordragen. In oktober stelde het ministerie Léon Lodewick aan als onafhankelijke deskundige bij de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen.
Balanssteun NZa
Bussemaker heeft ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten op de hoogte gesteld van de ernst van de situatie. Ze gaat ervan uit dat de gemeente hun verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van de Wmo-zorg. Mocht de continuïteit van de AWBZ-zorg in het geding komen, dan zal de staatssecretaris “niet aarzelen met gebruikmaking van alle mij ten dienst staande mogelijkheden de nodige stappen te nemen”. Op 25 november wees de NZa nog een verzoek tot balanssteun af. Wel kreeg Meavita liquiditeitssteun. De zorgorganisatie mocht vervroegd afschrijven op vastgoed en ontving zo hogere tarieven van de NZa. Half januari zal Bussemaker opnieuw aan de Kamer rapporteren. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
Meavita Nederland valt uit elkaar
Meavita kreeg al eerder liquiditeitssteun
NZa beslist over miljoenensteun Meavita