Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oncologiecentrum meer aandacht voor pijnbestrijding

De bestrijding van pijn bij mensen met kanker kan veel beter, vindt het Maastricht UMC Oncologiecentrum. De afgelopen veertig jaar is te weinig veranderd in het aantal klachten. Het centrum gaat daarom meer aandacht besteden aan de pijnbestrijding.

Een pijnspecialist houdt sinds kort spreekuur voor patiënten met ingewikkelde pijnklachten. Ook gaat het centrum patiënten bij elk bezoek vragen stellen over hun pijnbeleving. De bedoeling is duidelijkheid te krijgen over de vraag hoeveel patiënten met kanker pijn ervaren en hoe medici het beste kunnen helpen.

Pijnbehandeling

Een kwart van de mensen met kanker die onder behandeling zijn, heeft matige tot ernstige pijn. Bij patiënten in de laatste levensfase is dat de helft. Deze percentages zijn de afgelopen 40 jaar niet gedaald, ondanks de toegenomen aandacht voor pijn en de behandeling ervan. De pijnbehandeling helpt in bijna de helft van de gevallen niet goed. De oorzaak van de problemen ligt onder meer bij de patiënt. Mensen zeggen niet tegen hun specialist dat ze pijn hebben, omdat ze niet lastig willen zijn. Bovendien is er zo veel te bespreken dat voor dit onderwerp geen tijd meer is, blijkt uit promotieonderzoek van Marieke van den Beuken-van Everdingen. Aan de pijn is iets te doen door er in contacten met patiënten nadrukkelijker aandacht aan te besteden. (ANP)

Lees ook:

IGZ: ‘Pijnbestrijding Slotervaart scoort slecht’

Ziekenhuizen pakken pijnbestrijding niet goed aan

Ziekenhuizen scoren goed op zorg bij borstkanker

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.