Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’

Bezuinigingen op de ondersteunende begeleiding (OB) zullen veel thuiswonende ouderen ernstig in problemen brengen. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ in reactie op het voornemen van staatssecretaris Bussemaker van VWS om te snijden in de OB.

Bussemaker werd bij haar aantreden geconfronteerd met een overschrijding van 500 miljoen euro op de AWBZ. Die is mede veroorzaakt doordat de ondersteunende begeleiding vorig jaar met veertig procent is gestegen. Volgens Bussemaker kan die niet veroorzaakt worden door alleen de vergrijzing. Met Prinsjesdag maakt ze bekend hoeveel er wordt bezuinigd op de ondersteunende begeleiding.

Geen luxe maar cement

ActiZ verzet zich tegen de beeldvorming dat de ondersteunende begeleiding wordt bestempeld als ‘luxe’. “Dan zijn we op de verkeerde weg”, verklaart directeur Aad Koster. Hij ziet de ondersteunende begeleiding als het cement tussen de versnipperde zorg in de AWBZ die ervoor zorgt dat de verschillende functies één geheel worden. Daarnaast draagt de ondersteunende begeleiding bij aan preventie en wordt voorkomen dat klachten verergeren. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.