De studie werd gepubliceerd in het online tijdschrift Psychiatric Services. De onderzoekers vergeleken FOCUS, een e-healthmethode waarbij interventies worden aangeboden via smartphones, met een traditionele klinische behandelmethode, het Wellness Recovery Action Plan (WRAP).
Aan het onderzoek namen 163 personen deel met ernstige psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan de FOCUS-groep of de WRAP-groep, en de interventies duurden twaalf weken.
Vaker beginnen
Deelnemers uit de FOCUS-groep bleken vaker aan een behandeling te beginnen dan deelnemers uit de WRAP-groep (90 vs 58 procent). Aanzienlijk meer FOCUS-deelnemers voltooiden acht of meer weken van de behandeling. Maar het percentage dat de volledige twaalf weken voltooide, was vergelijkbaar voor de twee groepen.
Na de interventie verbeterde de toestand van de deelnemers van beide groepen aanzienlijk. Bij WRAP-deelnemers gebeurde dit sneller dan bij FOCUS-deelnemers (3 vs 6 maanden).
Beter voelen
Deelnemers aan beide groepen waren tevreden over de behandeling. Zij ervoeren de interventies als zinvol en als een hulpmiddel om je beter te voelen. Leeftijd, geslacht, etnische achtergrond, ervaring met smartphones en een eventuele eerdere opname in een ggz-instelling bleken geen significante rol te spelen in de verschillen tussen de e-healthbehandeling en de klassieke werkwijze.
Samenvattend stellen de onderzoekers dat beide typen behandeling aanzienlijke winst opleveren bij personen met ernstige psychische aandoeningen. De e-healthmethode geeft daarbij een grotere betrokkenheid van de patiënt te zien.
Depressies voorkomen
Ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat online interventies zinvol zijn in de ggz. Zo wordt uit promotieonderzoek duidelijk dat op deze manier depressies kunnen worden voorkomen. De kans om binnen een jaar depressief te worden, lag bij deelnemers aan dit onderzoek die ook een online behandeling kregen aangeboden 40 procent lager dan in de groep die enkel toegang had tot de gebruikelijke zorg.
De online interventies hielpen bovendien om depressieve klachten flink te verminderen. Via online interventies kun je volgens onderzoeker Claudia Buntrock mensen bereiken die normaal niet in de ggz terecht zouden komen en dus helemaal geen zorg zouden krijgen.