Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar misbruik verstandelijk gehandicapten

De commissie-Samson gaat ook onderzoek doen naar seksueel misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking in de periode van 1945 tot nu. Een woordvoerder van de commissie heeft een bericht van de NOS hierover bevestigd.
Onderzoek naar misbruik verstandelijk gehandicapten

“Het is heel moeilijk om onderzoek te doen naar deze groep. Het is moeilijk om deze kinderen te bevragen”, aldus de woordvoerder. Een team onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam zal het onderzoek uitvoeren.

Hulpverleners

Ze richten zich daarbij vooral op de mensen om de kinderen heen, zoals ouders en hulpverleners. “Als kinderen bijvoorbeeld plots seksueel getinte houdingen aannemen, is de vraag waar dat vandaan komt”, aldus de woordvoerder. “Het risico bestaat ook dat kinderen die ooit slachtoffer waren, dat gedrag gaan kopiëren en zo zelf dader worden.”

Commissie Samson

De commissie wil specifiek onderzoek naar misbruik in deze groep omdat uit de wetenschappelijke literatuur is gebleken dat hier meer sprake is van seksueel misbruik dan in andere groepen. De onderzoekers hebben volgens de woordvoerder vrij baan om bij instellingen en pleegouders mensen te bevragen over mogelijke signalen van misbruik. De commissie-Samson onderzoekt al de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Virtual reality bij therapie seksueel kindermisbruik

Verdachte van misbruik in zorg ontslagen

Borgstellingsfonds voor gehandicapte kinderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.