Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar wangedrag bij Emergis

Redactie Zorgvisie
Het gaat bij ggz-aanbieders Emergis en de regionale GGZ-centra (RGC) niet vaker mis met de zorg dan bij andere instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Die conclusies trekken psychiater Ruud van Beest en onderzoeksbureau PriceWaterhouseCoopers in een onderzoek naar de zorg en organisatie van Emergis en RGC.

Volgens het recente onderzoek komen zaken als zelfmoord en ongewenste relaties tussen cliënten en hulpverleners minder vaak voor dan op grond van de Nederlandse praktijk te verwachten is. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van recente incidenten; onder meer ontslagen van vier behandelaars na een seksuele relatie met cliënten en het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat Emergis tekortschiet in de zorg voor mensen met schizofrenie en verslavingsproblemen.

Sancties wangedrag

In het rapport staat volgens dagblad BNDeStem dat het bij Emergis en RGC ondanks de positieve conclusie, op vele fronten beter kan. Zo moeten de instellingen hun gedragscodes scherper definiëren. Het moet hulpverleners net als cliënten helder zijn wat kan en wat niet kan, en wat sancties inhouden.

Kritiek op medewerkers

De Emergis-medewerkers zijn volgens het onderzoek gedreven, maar kunnen soms slecht tegen kritiek. Op afdelingen heersen vaak ingesleten gewoonten in de manieren van omgang tussen medewerkers en met cliënten. Ieders functioneren wordt niet naar behoren en niet vaak genoeg tegen het licht gehouden. Diverse werkgroepen pakken de kritiekpunten aan, meldt de raad van bestuur in een brief aan het personeel en aan patiëntorganisaties. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Emergis pakt wangedrag medewerkers aan

Veel ongewenst gedrag in de zorg

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.