Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekers Erasmus ontvangen 6,5 miljoen subsidie

Mark van Dorresteijn
Drie biomedische wetenschappers van het Erasmus MC krijgen elk een miljoenensubsidie van de Europese onderzoeksraad.
Onderzoekers Erasmus ontvangen 6
Foto: Stock Xchng

Met deze subsidies (ERC-Grants) voor excellente wetenschappers wil de raad het wetenschappelijk onderzoek in Europa bevorderen. De miljoenen zullen worden gebruikt voor onderzoek aan HIV, bloedstamcellen en kanker.

Onderzoek naar HIV

Tokameh Mahmoudi (afdeling Biochemie) gaat met haar Starting Grant van 1,5 miljoen euro uitzoeken hoe de behandeling van HIV nog beter kan worden gemaakt. Hoewel HIV tegenwoordig effectief kan worden bestreden, blijven er vrijwel altijd virusdeeltjes in het lichaam achter. Deze houden zich schuil in een aantal bloedcellen, waardoor ze niet vatbaar zijn voor de medicijnen. ‘Wij gaan uitzoeken hoe we deze latente virusdeeltjes kunnen activeren, zodat ze met de huidige medicijnen kunnen worden bestreden’, aldus Mahmoudi.

Onderzoek naar bloedstamcellen

Elaine Dzierzak (Erasmus Stamcel Instituut) wil de basis leggen voor betere behandeling van bloedziekten, zoals leukemie. Hiervoor worden bloedstamcellen gebruikt die uit beenmerg worden gehaald. Het aantal geschikte donoren is echter volstrekt ontoereikend. Dzierzak: ‘Sinds een aantal jaren kunnen stamcellen worden gemaakt uit bijvoorbeeld huidcellen. Dit zou het tekort aan bloedstamcellen kunnen opheffen. Wij gebruiken de Advanced Grant van 2,5 miljoen euro om de techniek om bloedstamcellen te maken te optimaliseren, zodat deze uiteindelijk bruikbaar wordt in de kliniek.’

Onderzoek naar kanker

Wim Vermeulen (Genetica) ontvangt eveneens een Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de reparatie van schade in ons DNA. Beschadigingen in het DNA leiden tot veroudering en zelfs kanker. Verschillende reparatiemechanismen beschermen ons hiertegen. ‘Deze reparatiemechanismen zijn een belangrijk doelwit voor kankerbehandelingen’, zegt Vermeulen. ‘Maar om een effectieve therapie te kunnen ontwikkelen, moeten we eerst weten hoe ze worden gereguleerd en hoe ze met elkaar samenwerken. Deze subsidie geeft ons de mogelijkheid hier uitgebreid onderzoek naar te doen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.