Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onduidelijkheid over btw-verlaging zorgverbouwingen

Koepelorganisatie GGZ Nederland heeft vragen ontvangen van haar leden over de verlaagde btw-belasting op verbouwingen en renovatiewerken. De vraag is welke zorgsectoren er wel en welke niet onder de regeling vallen en of zorglocaties van de ggz onder het begrip ‘woning’ vallen.
Onduidelijkheid over btw-verlaging zorgverbouwingen
Foto: Stock.xchnge

De btw op verbouwingen en renovatiewerken in de bouw is vanaf 1 maart voor één jaar verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Het gaat hier om de arbeidskosten en niet de materiaalkosten. In tegenstelling tot de eerdere btw-verlaging van 2010-2011 valt dit keer ook het aanleggen en onderhouden van tuinen onder de verlaging. In het besluit van de staatssecretaris van Financiën Frans Weekers staat volgens GGZ Nederland niet helder genoeg toegelicht welke sectoren precies onder het lage btw tarief vallen.

Ouderenzorg
Op de vraag of ggz-aanbieders hun zorgappartementen onder een lager tarief mogen renoveren, is volgens GGZ Nederland helaas geen sluitend antwoord te geven. ‘Er is geen richtlijn beschikbaar waarop leden zich kunnen beroepen. Wat wel zeer expliciet is vastgelegd, is dat de ziekenhuissector buiten het bereik van de regeling valt en de ouderenzorg geheel binnen het bereik van de regeling valt. Het beschermd wonen (AWBZ) zou redelijkerwijze onder de reikwijdte moeten kunnen vallen.’

Offertes
Bij twijfel adviseert GGZ Nederland haar leden om offertes bij meerdere aannemers uit te zetten en deze te vergelijken op de in rekening gebrachte btw en eventuele btw-risico-uitsluitingsgronden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.