Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongeluk met magnetisch veld in Westeinde ziekenhuis

Een 64-jarige patiënt van het Westeinde ziekenhuis is met zijn metalen bed door de lucht gevlogen en tegen een zwaar magnetisch apparaat geknald. Dat bevestigt het Westeinde ziekenhuis.
Ongeluk met magnetisch veld in Westeinde ziekenhuis

De patiënt had een lichte beroerte. Daarom moest er een hersenscan gemaakt worden. “We rijden met patiënten een tussenkamer in die voor de kamer met het mri-apparaat zit”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. “Vervolgens gaat de patiënt op een brancard waar geen metalen onderdelen in zitten naar de mri-kamer. Dat gaat al achttien jaar goed, maar in dit geval stond de deur van de tussenkamer naar de mri-kamer open. Met als gevolg dat het metalen bed tegen de scanner aan werd geplakt.”

Enorme magneet

De patiënt Nico de Rover werd door De Telegraaf geïnterviewd. In de krant verklaart hij: “Mijn bed werd door de enorme magneet van het werkende mri-appraat opgetild en met een ziedende vaart tegen het apparaat aan gesmeten.”

Het ziekenhuisbed plakte nog vijf dagen lang op vijftig centimeter hoogte boven de grond tegen de reuzenscanner aan. “Je kunt die magneet niet uitzetten”, aldus de woordvoerder.

Hoogst curieus

Eric van Rongen, wetenschappelijk onderzoeker van de Gezondheidsraad, noemt het incident in de krant hoogst curieus. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ze mogen van geluk spreken dat er niet iemand tussen het apparaat en het bed is gekomen. De magneet blijft namelijk met een forse kracht trekken, omdat de magneet midden in het apparaat zit.”

Om een soortgelijk ongeval in de toekomst te voorkomen, heeft het ziekenhuis een pasjessysteem geïntroduceerd. “En we hebben dit incident gemeld via de officiële incidentenmelding”, aldus de ziekenhuiswoordvoerder. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Westeinde ziekenhuis maakt SEH ‘hufterproof’

Stappenplan om te leren van incidenten

Aantal klachten medische incidenten daalt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.