Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Online behandeling boulimia verkleint drempel’

Mark van Dorresteijn
Mensen die online worden behandeld voor eetstoornissen, gaan eerder in behandeling bij een instelling. Ook worden meer mensen bereikt en na de internetbehandeling zijn klachten ‘flink afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van ggz-keten PsyQ. Met een nieuw online programma voor Binge Eating Disorder (BED) hoopt PsyQ meer mannen te bereiken.

Samen met behandelcentrum Novarum startte PsyQ drie jaar geleden als eerste instelling in Nederland met online behandelen van Eetstoornissen. Marjolein Timmer, persvoorlichter van PsyQ: “De eerste drie jaar hebben we ons vooral gericht op boulimia, een eetstoornis die vooral bij vrouwen voorkomt. Nu gaan we ook starten met online behandeling van binge eating. Ongeveer de helft van de 160.000 mensen die jaarlijks kampen met deze eetstoornis is mannelijk. Zij schamen zich nog meer dan vrouwen voor hun probleem en daarbij bestaat het beeld dat eetstoornissen typisch vrouwenproblemen zijn. Door de schaamte zijn de gevolgen van BED bij mannen vaak groter. Wij hopen meer mannen te bereiken met het nieuwe programma, want we merkten dat mannen amper bereikt werden met het oude programma.”

Resultaten

Ongeveer 40% van alle patiënten die in behandeling komen via website heeft nooit eerder behandeling gehad, stelt PsyQ. Tevens blijkt dat patiënten die de internetbehandeling doen in totaal 30% minder behandeltijd nodig hebben dan patiënten waarbij de behandeling op de locatie van de instelling plaats vindt. Dit betekent dat PsyQ voor hetzelfde geld meer patiënten kan behandelen. Dat is belangrijke winst voor de ggz-zorg omdat deze met lange wachtlijsten te kampen heeft. Ook de patiënttevredenheid is hoog van deze behandeling en tevens is gebleken dat mensen die de behandeling afronden significant verbeteren.

Behandeling

“De online behandeling bestaat uit verschillende onderdelen”, legt Timmer uit. “Verschillende modules geven inzicht in de patronen van mensen met een eetstoornis. Ook wordt er een logboek bijgehouden. Verder hebben deelnemers regelmatig contact met behandelaars over de voortgang. Zelfcontrole en eigen inzichten zijn hierbij erg belangrijk.”

BED

Binge eating lijkt op Boulimia, maar kent geen compensatiegedrag om na een eetbui het voedsel weer kwijt te raken door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken of obsessief te sporten. Vaak hebben patiënten daardoor ook overgewicht of obesitas. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

PsyQ wil flink uitbreiden

Riagg vindt uitlatingen PsyQ onjuist en schadelijk

GGZ Delfland beconcurreert PsyQ

Miljoenennota: vooral bezuinigen op ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.