Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online hulp verbetert zelfredzaamheid LVB’ers

Mark van Dorresteijn
Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn gebaat bij online hulp. Dit blijkt uit een succesvolle pilot met het hulpverleningsprogramma Jouwomgeving. De pilot is ontwikkeld en uitgevoerd door Ambiq, Driever’s Dale, MEE Friesland en Tjallingahiem.
Online hulp verbetert zelfredzaamheid LVB’ers

In de pilot komt naar voren dat jongeren makkelijker hun emoties delen en ouderen voelen zich beter betrokken van de behandeling. Zowel jongeren, ouders als begeleiders beoordelen het programma als positief. Door het succes wordt het programma in 2013 breed ingevoerd.

Zelfredzaamheid

‘Jongeren kunnen online elk moment van de dag een beroep doen op hun behandelaar of begeleider’, stelt projectleider Ype Brada. ‘Daarmee vergroten we de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid en wordt escalatie van problemen eerder voorkomen. Bovendien ‘praat’ de jeugd veel gemakkelijker online dan in een gesprek met een volwassene. Of dat nu een behandelaar, begeleider of ouder is.’

Goedkoper en hogere kwaliteit

Online hulp blijkt goedkoper, maar wat voor de organisaties vooral telt, is de verbetering van de kwaliteit van zorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Alle betrokkenen kunnen de ontwikkeling van de jongere online volgen en rechtstreeks met hem of haar communiceren. Jouwomgeving bestaat uit een werkplan met taken en resultaten, een intern mailprogramma, een adres- en berichtenboek en de mogelijkheid om favoriete foto’s, video’s en websites bij te houden en te delen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Tjallingahiem)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.