Tijdens het bijvullen raakte een van de zuurstoftanks lek. De brandweer werd ingeschakeld en de straat korte tijd afgesloten. Om de gevaren van een explosie van de weggelekte zuurstof zo klein mogelijk te houden, werd ook het tramverkeer door de Ruyschstraat tijdelijk stilgelegd. Na ongeveer 3 uur had de brandweer het lek gedicht en de ruim 2000 liter weggelekte zuurstof weggepompt. De ontruimde afdelingen werden daarop weer in gebruik genomen. (ANP / Beeld: olvg)
Lees meer:
OLVG en Lucas Andreas mogen samen verder
‘OLVG heeft beste ziekenhuismaaltijd van Amsterdam’
OLVG sluit 2011 met meer winst af
OLVG betaalt kwart miljoen voor Anita Arts
Als het verzorgingstehuis voldoet aan de laatste regelgeving (daar ga je al..), dan moet een afdeling/brandcompartiment met logiefunctie (en daar praat je over als de mensen te bed liggen) binnen 60 minuten ontruimd worden. Daarna is de brandscheiding met het compartiment ernaast niet meer berekend op het voorkomen van overslag. Dat moet genoeg zijn, als hulpdiensten op tijd aanwezig zijn, om te evacueren, maar ook te blussen. in het compartiment waar de brand is ontstaan, daar hebben de patiënten botweg gezegd een veel kleinere kans op overleven.
Maar je kan je afvragen of je dit kunt voorkomen.
Dit reactiepanel is interessant om de volgende vraag eens voor te leggen: een verpleegtehuis met 3 etages en allemaal patienten die veelal niet uit bed kunnen en meteen in paniek raken en liften die NIET mogen worden gebruikt en hoge trappen waar geen bedden over kunnen en als waar als je geluk hebt twee of drie verzorgenden zijn (geen verplegers)die ooit op een achternamiddag een soort BHV cursus hebben gedaan. Hoeveel komen er daar levend uit bij een fikse brand met forse rookontwikkeling??? (mijn schatting: 0)