Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ontschotting bespaart 1,5 miljard op zorgkosten’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De komende vier jaar is minstens 1,5 miljard euro te besparen op de zorgkosten door het organiseren en inkopen van zorg te baseren op patiënten in plaats van zorgaanbieders.
patient.centraal.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Onderzoekers van adviesbureau SiRM hebben dit berekend. SiRM deed het onderzoek in opdracht van VNO-NCW, AmCham en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Zorgkosten
Bij ongewijzigd beleid nemen volgens de Rijksbegroting en het CPB de kosten voor verzekerde zorg de komende vijf jaar toe met 10,5 miljard  euro, gemiddeld  4,3 procent per jaar. Door de zorg te ontschotten en veel meer zorg te verschuiven naar goedkopere settings, is mogelijk 1,5 miljard euro te besparen. Daarmee is de groei in te dammen met 0,6 procent. Zo is althans de inschatting van de onderzoekers. Zij baseren hun stelling op de extrapolatie van zestig succesvolle projecten naar een landelijk niveau en prognoses op basis van diverse onderzoeken. Verbreding van ontschotting en substitutie naar andere zorgsectoren die nu vallen onder de Wmo en Wlz kan volgens de onderzoekers zelfs leiden tot meer besparingen.

Zorgstelsel
Het rapport laat zien dat het huidige zorgstelsel talrijke financiële en bureaucratische prikkels bevat die verandering onaantrekkelijk maken en behoudzucht belonen. De onderzoekers constateren dat vernieuwing te vaak afhankelijk is van voorlopers die tegen de stroom in zwemmen. Bestaande schotten blokkeren vernieuwing en het gebruik van technologische vooruitgang. Ze leiden ertoe dat er onvoldoende wordt gedaan met succesvolle behandelingen die zorgen dat mensen sneller weer aan het werk kunnen of minder mantelzorg nodig hebben.

Meerjarencontracten
Weg met de vrijblijvendheid, zo stellen de onderzoekers. Zo pleiten zij ervoor om het schuiven met budgetten gemakkelijker te maken. Meerjarencontracten kunnen zorgaanbieders helpen tijdig in te spelen op volumeveranderingen en belonen van substitutie helpt om er daadwerkelijk mee aan de gang te gaan.

Organisatie rondom patiënt
Ook zou de inschatting van de benodigde middelen realistischer moeten. Het helpt om de groei van de zorgkosten te bepalen aan de hand van diagnoses en behandelingen. Zo zouden ook de budgettaire kaders moeten worden vastgesteld langs de lijn van clusters van aandoeningen en patiëntengroepen en niet langs de lijn van zorgaanbieders. Hetzelfde geldt voor zorginkoop: hierbij moeten niet meer de medisch specialismen centraal staan maar diagnoses en behandelingen.  

Geneesmiddelen
Directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen: ‘Iedereen onderschrijft dat de patiënt centraal zou moeten staan in de zorg. In de praktijk is dat vaak niet het geval zo laat dit onderzoek zien. Meestal draait alles om de zorgorganisatie en niet om de patiënt. Steeds verder uitdijende wet- en regelgeving en cultuurverschillen tussen organisaties belemmeren hardnekkig echte vernieuwing en een goede communicatie tussen zorgverleners. Dit onderzoek geeft duidelijk richting hoe het anders kan.’

VNO-NCW
Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ‘In de huidige zorg staat de behoefte van de patiënt te weinig centraal. Gelukkig zijn er veel succesvoorbeelden naar boven gekomen van een andere manier van werken, waarbij zorg thuis of dichtbij huis plaats vindt. Door dit soort bewezen methodes tot de norm te maken, zetten we de patiënt meer zelf aan het stuur in zijn vertrouwde omgeving. Zo gaan we van ‘healthcare naar homecare’.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

2 REACTIES

  1. SiRM beweert met iedereen over dit onderwerp te hebben (blz 135 e.v.), maar met geen enkele huisarts of bestuurder van LHV/VPH of NHG. En wel stellen dat " organisaties die integrale of innovatieve aanpak frustreren daarvoor de rekening betalen" (punt 5 van de Kantelagenda). Hier wordt weer een klassieke denkfout getoond…

  2. Lees alle reacties
  3. Eindelijk het echte en complete verhaal!
    ‘Zorg’, of liever ‘homecare’, of nóg liever: ‘levensondersteuning’ voor de 'persoon' (soms zijnde patiënt, tevens burger).
    En met dát als vertrekpunt: alle schotten en perverse financiële prikkels er uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.