Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Ontslag klokkenluider VUmc onaanvaardbaar’

Mark van Dorresteijn
De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) vindt het onaanvaardbaar dat longarts Piet Postmus door het VUmc op non-actief is gezet. Dat liet de organisatie onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven weten.
'Ontslag klokkenluider VUmc onaanvaardbaar'

Postmus trok aan de bel over de interne ruzies tussen artsen bij het Amsterdamse ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daardoor in het geding kunnen zijn. Dinsdag besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het VUmc onder verscherpt toezicht te stellen. ‘Deze hoogleraar verdient niet alleen onze lof, maar benadrukt wederom dat onze samenleving op korte termijn gebaat zou zijn met een goede klokkenluidersregeling’, aldus de SMVP.

Verantwoordelijkheid

Van Vollenhoven hoopt dat de druk zo groot zal worden dat het ontslag van Postmus ongedaan wordt gemaakt, zo zei de SMVP-voorzitter donderdagavond in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. Het bestuur van het VUmc zou volgens hem juist dankbaar moeten zijn dat de longarts de moed heeft gehad misstanden te melden. Het bestuur heeft de eindverantwoordelijkheid voor het leveren van verantwoorde zorg. Van Vollenhoven vindt dat de bestuursleden zich moeten beraden over de vraag of ze de verantwoordelijkheid voor die taak nog willen dragen.

VUmc

Een tweede longspecialist, longchirurg Rick Paul, verwacht ook dat het VU medisch centrum hem op non-actief stelt. Dat zei de advocaat van longchirurg Rick Paul, Joep Hubben, in het televisieprogramma Nieuwsuur. Op dit moment zit de longchirurg ziek thuis. Rick Paul was eerder in het conflict al op non-actief gesteld, maar dat is weer teruggedraaid. Advocaat Hubben baseert zijn verwachtingen op uitspraken van bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het VUmc. Die zegt in het NRC Handelsblad meer ontslagen op korte termijn niet uit te sluiten. Mulder: ‘Het gaat om zes, zeven mensen die een hele organisatie gijzelen.’ De advocaat stelt te vermoeden dat Mulder onder anderen op Paul doelt. ‘Hij is de enige die verder wordt genoemd in dat stuk.’ (Zorgvisie – foto: ANP)

Lees meer:

Weer specialist VUmc op non-actief

7 REACTIES

  1. Het lijkt erop dat vanwege de ruzie tenminste een man is overleden (nog maar 77 en heel heel vitaal). Zou Veerman (RvT) daar wakker van liggen?? DENK HET NIET. Opstappen heeft overigens geen enkele zin — dat geldt ook voor de RvB, want dat kost een hele berg geld en binnen de korste keren hebben die figuren weer een vergelijkbaar HOOG betaalde functie waarbij patienten in gevaar komen. Don’t worry, 2 procent mag sneuvelen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.