Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontslagen Van Atteveld verliest kort geding

Maarten Bakker
De raad van toezicht van instelling HWW Zorg uit Den Haag hoeft bestuurder Lettie van Atteveld niet haar baan als bestuurder terug te geven.
Lettie van Attenveld.jpg

Van Atteveld heeft het kort geding verloren dat ze tegen de raad had aangespannen. 

Bestuurder
Van Atteveld werd in februari dit jaar op non-actief gesteld.  De raad van toezicht benoemde daarna Ed van Cortenberghe als  interim-bestuurder en heeft het ontslag van Van Atteveld aangevraagd.  Twee weken geleden stapte de bestuurder naar de rechter in Den Haag, om haar baan terug te eisen.

HWW Zorg
Van Atteveld gaf eerder leiding aan het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. In 2011 trad ze aan als bestuurder van HWW Zorg, dat thuis- en verpleeghuiszorg verleent in Den Haag. Volgens de advocaat van Van Atteveld was het volstrekt onduidelijk waarom zij weg moest. HWW Zorg zou er goed voor staan en Van Atteveld zou naar volle tevredenheid hebben gefunctioneerd.

Raad van toezicht
De voorzieningenrechter in Den Haag  vindt het echter aannemelijk dat Van Atteveld onzorgvuldig heeft gehandeld jegens de raad van toezicht,  door zonder overleg besluiten te nemen. Ze  zou de toezichthouders vooraf niet geïnformeerd hebben over het ontslag  van een divisiemanager. Ze zou ook onaangekondigd een nieuwe leaseauto aangeschaft hebben, terwijl dat volgens de wet goedgekeurd had moeten worden door de raad van toezicht.  De oorzaak van de  vertrouwensbreuk met de raad  is mede gelegen in de persoon van Van Atteveld, oordeelt  de rechter. 

Sturing
De raad van toezicht van HWW Zorg had onder meer kritiek op het financiële beleid van Van Atteveld. De rechter stelt vast dat zij verzoeken van de raad om betere sturing op dit terrein niet heeft uitgevoerd. Van Atteveld zou de raad ook onvoldoende geïnformeerd hebben over een kritisch conceptrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over verpleeghuis Houtwijk van HWW Zorg. Volgens de advocaat van Van Atteveld heeft zij de toezichthouders meteen geïnformeerd toen de inspectie een bezoek bracht.  De rechter vindt het  ‘niet onbegrijpelijk’ dat de raad vervolgens ook geïnformeerd wenste te worden  over ‘de ernst van de bevindingen’. 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.