Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ontwerpwedstrijd brengt nieuwe woonzorgvormen op gang

Alle 174 inzendingen die hebben meegedaan aan de ontwerpprijsvraag ‘Who Cares’ voor nieuwe vormen van wonen en zorg worden geholpen bij de realisatie van het ontwerp. Op deze manier wordt er vaart gezet achter de realisatie van nieuwe woonzorgvormen.
Nieuwe Woonvorm

De aanleiding voor de ontwerpprijsvraag uit 2017 van de Rijksbouwmeester en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is de enorme opgave waar Nederland voor staat op het gebied van de ouderenzorg. Er zijn nu 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Het overgrote deel van die groep blijft thuis wonen, maar zij hebben vaak enige vorm van zorg nodig. Ook zijn de huizen vaak niet geschikt.

Steuntje in de rug

Tijdens het debat over het SP-voorstel voor het Zorgbuurthuis – ook een nieuwe vorm van zorg en wonen- zei minister De Jonge dat er allerlei mooie ontwerpen van ‘Who Cares’ voor nieuwe vormen van wonen en zorg klaarliggen, maar dat deze ontwerpen op een plank ‘liggen te verstoffen’.

Dat is volgens Pauline Meurs, voorzitter van de RVS en jurylid van Who Cares niet waar. ‘Met hulp van een Community of Practice worden alle ontwerpen nu geholpen bij de realisatie. Sommigen zijn al bezig met de realisatie, anderen zijn heel blij dat ze nu een steuntje in de rug krijgen.’

Inspiratie voor anderen

Deze Community of Practice ondersteunt ontwerpers, experts in de zorg en gemeenten bij het uitvoeren van nieuwe vormen van wonen en zorg en toekomstbestendige wijken, stimuleert nieuwe initiatieven en ontwikkelt andere vormen van financiering om het proces te versnellen.

Daarnaast heeft de ontwerpwedstrijd volgens Meurs gezorgd dat zorginstellingen zoals Cordaan geïnspireerd zijn geraakt, waardoor Cordaan allerlei initiatieven is gestart om wonen en zorg te verbinden. ‘Natuurlijk zijn dit soort dingen niet binnen een dag gerealiseerd. Er zijn bestemmingsplannen, financiering en goede indicaties voor nodig, maar er gebeurt nu juist van alles. En doordat mensen dat zien, gaan zij ook weer aan de slag.’

Hofjeswoningen

De acht winnende ontwerpen worden gebouwd in Rotterdam, Groningen, Almere en Sittard. Voorbeelden zijn nieuwe vormen van hofjeswoningen die in verbinding komen te staan met een verpleeghuis en kleinschalige koffietentjes in de wijk om ontmoeting tussen mensen te stimuleren. De ontwerpen worden nu verder uitgewerkt en met de gemeente wordt gesproken over de stappen die gezet gaan worden.

Geen universele aanpak

Volgens Meurs is er bij deze vier gemeenten alleen al veel variëteit in bijvoorbeeld planologische vragen, maar ook bij de financiering, waardoor er niet gewerkt kan worden met een universele aanpak die van bovenaf is opgelegd. ‘We maken gebruik van wat er al is. Daarom is het mooi als zorginstellingen op basis van hun eigen ervaringen meedenken zodat er nieuwe ontwerpen komen, waarin ook technologie een belangrijke rol speelt.’

Innovatieregeling

Om andere aanbieders van nieuwe woonzorgvormen te ondersteunen, heeft minister De Jonge een ondersteuningsteam en een innovatieregeling in het leven geroepen. Het ondersteuningsteam gaat samenwerken met de Community of Practice van de Rijksbouwmeester.

Is uw vastgoedportefeuille up-to-date? Laat u inspireren door trends, innovaties en best practices voor de care en de cure tijdens het congres ‘De nieuwe generatie zorgvastgoed’.

1 REACTIE

  1. Vandaag gaat in Oud Beijerland de eerste paal de grond in voor Stougjeshof. van Cavent. Een vernieuwend concept omdat:
    • Het wordt gebouwd als een hofje, naar voorbeeld van de oude middeleeuwse hofjes, waar de bewoners voor elkaar zorgden
    • Dat gaat in Stougjeshof dus ook gebeuren. Uitgangspunt is dat iedere bewoner kan bijdragen voor een ander. Iedere bewoner heeft ondersteuning nodig, maar heeft ook kennis of een vaardigheid waarmee hij de andere bewoners kan ondersteunen. Daarmee zal in Stougjeshof bespaard kunnen worden op de betaalde zorg.
    • Er komen verschillende doelgroepen door elkaar te wonen. Mensen met een verstandelijke beperking naast ouderen of mensen met psychiatrische problemen. Voor mensen met een fysieke beperking worden vier appartementen aangepast.
    • Het project s volledig privaat gefinancierd, maar de huren blijven erg laag zodat mensen met een bescheiden inkomen er kunnen wonen. De bouw is niet gesubsidieerd. Er is geen bijdrage van overheid of woningcorporatie.
    • Het project wordt vrijwel energieneutraal gebouwd.
    Stougjeshof is niet het eerste hofje in Nederland, maar wel het eerste hofje waarin op deze manier invulling wordt gegeven aan zorg en dat op deze wijze tot stand komt.. Het betsaat totaal uit 47 woningen plus een beheerderswoning.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.