Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onverklaarbare stijging ziekenhuiskosten

De kosten van de ziekenhuiszorg zijn in acht jaar tijd met acht miljard euro gestegen. Dit meldt het NRC Handelsblad op grond van een onderzoek van Ecorys. Het onderzoeksbureau Ecorys deed november vorig jaar onderzoek naar de ziekenhuiskosten in opdracht van patiëntenfederatie NPCF om te achterhalen wat de oorzaak is van de kostentoename van gemiddeld negen procent in de afgelopen zes jaar.

De zorg kostte in 2006 ruim 18 miljard euro. In 1998 was dat nog 10 miljard euro per jaar. Doordat de financiering van ziekenhuiszorg zo ingewikkeld is, zijn de redenen van de uitgavenexplosie niet te achterhalen.

Duister

Het aantal ziekenhuisopnamen is de laatste jaren weliswaar gestegen, maar het aantal dagen dat iemand in een ziekenhuis verblijft, is navenant gedaald. Ecorys schrijft dat ook nieuwe medische apparatuur of duurdere medicijnen niet de oorzaken zijn van de gestegen zorgkosten. Wat dan wel de hogere kosten verklaart, blijft duister. Bestuursvoorzitter Peter van der Meer van MC Haaglanden weet het ook niet, behalve dan dat de toename voor een deel verklaard kan worden uit de jaarlijkse cao-loonstijging van 2 à 3 procent. Een woordvoerder Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt in het NRC dat de oorzaak mogelijk zou kunnen liggen bij de academische ziekenhuizen en medisch specialisten. In de algemene ziekenhuizen heeft het budget de laatste vijf jaar constant rond 10 miljard euro gelegen, volgens de vereniging.

Bijpassen

De zorgkosten van ziekenhuizen stijgen sneller dan het ministerie van VWS elk jaar begroot, onder andere op basis van voorspellingen van het Centraal Planbureau. Jaarlijks moet VWS tussentijds enkele honderden miljoenen euro bijpassen. (NRC Handelsblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.