Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oogmedicijn Lucentis duurder maar niet beter

Weer is een discussie over dure geneesmiddelen losgebarsten. Privéklinieken krijgen deze voor honderd procent vergoed, ziekenhuizen maar voor tachtig. Ziekenhuizen zien hun patiënten daardoor verdwijnen naar privéklinieken en vrezen verlies van kwaliteit.

Avastin versus Lucentis

Deze keer gaat het over Avastin en Lucentis: twee medicijnen tegen de oogziekte ‘natte maculadegeneratie’. Het verschil in prijs is aanzienlijk: Avastin kost 40 euro en Lucentis 1100 euro. De middelen zijn van dezelfde producent. Lucentis wordt veel in het buitenland gebruikt maar ziekenhuizen in Nederland schrijven voornamelijk Avastin voor. Nadat een groep patiënten deze maand naar het Medisch Tuchtcollege stapte om Lucentis af te dwingen, maakte zorgverzekeraar Agis bekend het middel te gaan vergoeden in samenwerking met een privékliniek in Hilversum.

In de file

De NZa heeft inmiddels besloten dat alle zelfstandige behandelcentra onder deze regeling vallen. Ziekenhuizen zien zich nu om financiële redenen gedwongen om patiënten voor Lucentis te verwijzen naar een zbc of om zelf een zbc op te richten.

Kees Sol, directeur van Oogziekenhuis Rotterdam: “Wij voelen ons als de buschauffeur die in de file staat terwijl de vrije jongens van de zelfstandige behandelcentra ons over de vluchtstrook onder politiebegeleiding (lees: NZa) voorbij rijden.”

250 miljoen per jaar

Volgens Sol gaat het om zeer grote bedragen: “Jaarlijks komen er 8000 patiënten bij. Per patiënt kost een behandeling met Lucentis 4400 euro. Dat kost de zorg 250 miljoen per jaar waarvoor zo’n 50 miljoen voor rekening van de ziekenhuizen komt. Terwijl Avastin maar 10 miljoen kost.” Sol ziet als oplossing dat de overheid het duurdere Lucentis versneld overhevelt naar het B-segment. Daardoor kunnen ook de ziekenhuizen gaan onderhandelen met de zorgverzekeraars. Sol: ”Wij willen goede zorg leveren. Het is verkeerd beleid om de patiënt te sturen naar die plek waar de financiering het gemakkelijkst is in plaats van daar waar men de beste kwaliteit levert.”

Avastin minstens zo goed

Avastin is oorspronkelijk een middel tegen darmkanker maar bleek ook als enige middel effectief te zijn bij natte maculadegeneratie. Het is een zogeheten off-label medicijn en is niet geregistreerd. Avastin werd wereldwijd gebruikt totdat Lucentis werd geregistreerd. Toch staat allerminst vast dat Lucentis beter werkt, zegt Frans Hiddema, medisch directeur van het OZR. “Er wordt veel onderzoek gedaan waaruit tot nu toe blijkt dat Avastin minstens zo goed is als Lucentis, misschien zelfs nog wel beter. Beide middelen zijn vaatgroeiremmers en ze zien er hetzelfde uit. Een molecuul Avastin is alleen iets groter. Daardoor blijft het langer in het oog waardoor minder vervolginjecties nodig zijn. Dat betekent een kleinere kans op infecties.”

Giga bedragen

Het OZR zag de problemen rondom Avastin en Lucentis al een jaar geleden aankomen. Zij waarschuwde daarop het ministerie van VWS. Toch krijgen de ziekenhuizen het middel nog steeds niet voor honderd procent vergoed.

Hiddema: “We hebben het hier om een ouderdomskwaal die door de vergrijzing nog toeneemt. Het gaat over een enorme patiëntengroep en giga bedragen. Ik denk niet dat de overheid dat in de gaten heeft.” (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Links;

Oogziekenhuis Rotterdam

NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit)

Novartis (producent van Avastin en Lucentis)

Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.