Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oorlogsoogheelkunde tijdens Oud & Nieuw

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Twee jaarwisselingen in Nederland staan gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die 3,5 jaar in Irak en Afghanistan hebben gevochten.
Oorlogsoogheelkunde tijdens Oud & Nieuw
Foto: ANP Lex van Lieshout

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tijdens de nacht van Oud & Nieuw zeker vijftien vuurwerkslachtoffers met oogletsel binnengebracht. Bij eenderde van hen is de schade blijvend. De slachtoffers hebben verminderd zicht en enkelen zullen op de lange termijn blind worden. Landelijk gezien zijn er inmiddels circa vijftig patiënten. Tot nu toe zijn er acht blinde ogen (één oog is reeds verwijderd). De letsels zijn veroorzaakt door te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat door de sterke wind afboog. De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk.

Net zo veel slachtoffers als in oorlog

Oogarts Tjeerd de Faber uit het Oogziekenhuis Rotterdam spreekt van een gruwelijke situatie, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor de familie en vrienden om de slachtoffers heen. ‘Zoals ik ieder jaar weer zeg: de situatie in Nederland tijdens Oud & Nieuw lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde. Twee jaarwisselingen in Nederland staan gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die 3,5 jaar in Irak en Afghanistan hebben gevochten. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?’ De verwachting is dat de eerste dagen van het nieuwe jaar nog vele slachtoffers uit het gehele land binnenkomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.