Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op het inkoopbudget valt veel te besparen

De marktwerking in de zorg heeft nog opvallend weinig kostenbesparingen opgeleverd bij inkoop van medische producten. Hoe kan dat beter?
Op het inkoopbudget valt veel te besparen

De medische staf kijkt uiteraard als eerste naar de kwaliteit van de apparatuur, maar is niet altijd op de hoogte van de normen die de verzekeraar stelt aan geschikt materiaal. Ook het Europees aanbesteden is niet goed bekend. Inkoop is niet iets wat je er even ‘bij doet’. Het is een specialisme dat kan leiden tot substantiële kostenbesparingen. Belangrijke besparingen want dat geld kan immers geïnvesteerd worden in ‘meer handen aan het bed’.

Complexe geldstromen

Inkoop in de zorg is een specialisme binnen het vakgebied Inkoop. De financiering van de zorg in Nederland is namelijk complex. Doordat instellingen deels afhankelijk zijn van overheidsinkomsten, deels van verzekeringsinstanties en deels van particuliere bedrijven, zijn de geldstromen niet direct inzichtelijk. Daarnaast doen grotere ziekenhuizen vaak onderzoek naar nieuwe behandelmethoden dat deels door de industrie en deels via het inkoopproces door het ziekenhuis wordt gefinancierd.

Een half miljoen bespaard

Toch loont het om kritisch te kijken naar wat erin komt en wat eruit gaat. Een goed voorbeeld daarvan is de Isala klinieken in Zwolle waar ze in één klap 500.000 euro bespaarden. Specialisten van de afdeling radiotherapie hadden hun oog laten vallen op een CT-simulator. Europees aanbesteden had in hun ogen geen nut en zou alleen maar onnodig veel tijd kosten omdat er op de Nederlandse markt maar één geschikt apparaat verkrijgbaar was. Het door Inkoop geadviseerde beleid schreef echter voor dat alle aankopen boven de aanbestedingslimiet Europees aanbesteed moeten worden. De aanschaf van de simulator is daarom toch Europees aanbesteed, met het genoemde resultaat als gevolg.

Cruciaal voor dit succes was de samenwerking tussen medisch specialisten, management en inkoopspecialisten. Dit multidisciplinaire team had alle kennis in huis om de aanbesteding goed te laten verlopen, en door de nauwe samenwerking werden alle belangen gehoord en gewogen.

Inzicht in de aanschaf

Belangrijk is dat er helder beleid is voor Inkoop waar de hele organisatie van op de hoogte is. In het geval van Isala had Inkoop een krachtig argument in handen waarom de aanschaf Europees moest worden aanbesteed. Er lag namelijk door de raad van bestuur goedgekeurd inkoopbeleid.

Beleid kan pas worden vastgesteld als er inzicht is in de financiën. Voor de meeste zorginstellingen geldt dat inkoop zo’n 25 procent van de totale kosten bedraagt. Doordat veel niet-primaire zorgactiviteiten in toenemende mate worden uitbesteed, kan dit zelfs oplopen naar 35 tot 40 procent.

Wil je helder in kaart brengen waar dat geld naartoe gaat, dan zul je een crediteurenanalyse moeten maken waarin precies staat wie wat heeft ingekocht bij welke leverancier. Zo kom je erachter of er overlap is tussen verschillende afdelingen en of er wellicht te veel leveranciers zijn om efficiënt te werk te kunnen gaan. Alleen met een systematische aanpak breng je uiteindelijk de kosten omlaag.

Rudolf Broekhuizen is senior consultant inkoop bij DPA Supply Chain en is gespecialiseerd in inkoopvraagstukken binnen de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.