Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Openbaar maken tarieven leidt niet tot hogere prijzen’

Redacteur Zorgvisie
Het openbaar maken van ziekenhuistarieven zal naar verwachting niet leiden tot hogere prijzen. Dat schrijft minister Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen van de SP en PvdA.
Kosten-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

De twee partijen stelden de vragen nadat zorgverzekeraar CZ ziekenhuistarieven openbaar maakte. Een positieve ontwikkeling, noemt Schippers dat in haar antwoorden. ‘Ik ben groot voorstander van meer inzicht in de kosten en de kwaliteit van zorg en dus ook in openheid van de ziekenhuistarieven. Het is belangrijk dat mensen vooraf inzicht hebben in de financiële gevolgen die een behandeling met zich meebrengt’, schrijft de minister. De zorgen van de NVZ, dat het openbaar maken van tarieven tot hogere prijzen leidt, deelt ze niet. ‘Ik zie niet direct in waarom transparantie en inzicht in prijzen die prijzen zullen opdrijven. We zien in andere sectoren ook dat openbaar is wat de prijzen zijn. Dat leidt vermoedelijk eerder tot een lagere, dan een hogere prijs.’

Rechtszaak over tarieven
Lea Bouwmeester (PvdA) stelde de minister ook vragen over de houding van de NZa in deze zaak. De autoriteit weigerde eerder om prijsgegevens van verzekeraars te publiceren, omdat die concurrentiegevoelig waren. Toen CZ de tarieven openbaar maakte, reageerde de NZa echter enthousiast. Schippers schaart zich achter de autoriteit. ‘De NZa heeft desgevraagd aangegeven het een positieve ontwikkeling voor de consument te vinden dat zorgverzekeraar CZ een deel van haar tariefafspraken met ziekenhuizen openbaar heeft gemaakt’, schrijft ze. De eerdere weigering van de autoriteit was een ‘toezichtscasus’, blijkt uit de brief. Schippers: ‘De NZa heeft in die casus een verzoek om de zorgkosten over individuele zorgaanbieder openbaar te maken geweigerd, omdat zij meende dat de desbetreffende data in die casus bedrijfsvertrouwelijke en/of concurrentiegevoelige informatie betreft en zij daarom op grond van de Wet openbaarheid van bestuur niet bevoegd was tot openbaarmaking.’

De rechter gaf de NZa gelijk in deze zaak tegen de Open State Foundation. Een hoger beroep over deze uitspraak loopt nog.  

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.