Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleidingen verpleegkunde schaffen numerus fixus af

Anouk Brinkman
De numerus fixus voor de bachelor opleiding Verpleegkunde verdwijnt vanaf het schooljaar 2019-2020. Alleen de Hanzehogeschool houdt voorlopig nog vast aan de numerus fixus.
Verpleegkundige Start Up In Etz

Het besluit van de hogescholen om de numerus fixus los te laten betreft alle voltijd-, deeltijd- en duale hbo-opleidingen Verpleegkunde, met uitzondering van de Hanzehogeschool. Deze hogeschool hanteert alleen voor de voltijd variant een numerus fixus, waarbij de instroom in samenspraak met het werkveld stapsgewijs wordt verhoogd. Minister Hugo de Jonge van VWS schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de hogescholen met dit besluit  ‘een belangrijke stap’ hebben gezet in het terugbrengen van het tekort aan verpleegkundigen. ‘Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat deze stap een duurzame is en hogescholen zich ook in de toekomst niet genoodzaakt zien om opnieuw voor een numerus fixus te kiezen’, schrijft De Jonge in de brief.

Regionale samenwerking

Het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) heeft de hogescholen geadviseerd om de numerus fixus los te laten. Het LOOV meldt dat het besluit van de hogescholen volgt na intensief regionaal overleg en enkele jaren van gecontroleerde groei met een numerus fixus. De groei van het aantal verpleegkundestudenten zorgt ook voor een toename van het aantal benodigde stageplaatsen. Omdat er sprake is van een tekort aan stageplaatsen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang komt, waren hogescholen genoodzaakt om tijdelijk een numerus fixus in te stellen. Om te voorkomen dat de numerus fixus opnieuw wordt ingesteld is het volgens de minister cruciaal dat hogescholen en werkgevers beter gaan samenwerken. Hierover hebben beide partijen inmiddels afspraken gemaakt. Ook zijn er regionale actieplannen ontwikkeld om de personeelstekorten aan te pakken en voldoende opleidingsplaatsen te creëren. Via het SectorplanPlus ontvangen de regionale plannen 320 miljoen euro van het Rijk. Daarnaast is er via het Stagefonds Zorg jaarlijks 112 miljoen euro beschikbaar voor de begeleiding van studenten. Een onafhankelijke adviescommissie toetst de voortgang van de regionale aanpakken en adviseert de regio’s hoe ze verder kunnen verbeteren.

Berichtgeving over studentenstops

De brief van minister De Jonge volgt op recente berichtgeving in de Volkskrant over ´studentenstops´op de opleidingen verpleegkunde vanwege een tekort aan stageplaatsen, waarna diverse Tweede Kamerleden hierover vragen stelden aan de minister. Begin 2017 deed beroepsvereniging V&VN al een noodkreet om de numerus fixus op te heffen zodat er in de toekomst meer gekwalificeerde verpleegkundigen op de arbeidsmarkt zouden komen. In de brief aan de Tweede Kamer verwijst De Jonge ook naar het in 2017 gestartte actieprogramma Werken in de Zorg, waarin de ambitie is gesteld om het tekort aan werknemers en de zorg- en welzijnssector terug te dringen tot nul of daar dichtbij. Nu wordt een tekort verwacht van 125 duizend zorgprofessionals, waarvan 35 duizend hbo-verpleegkundigen.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.