Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oplopende kosten regeldruk in ggz door hervormingen zorg

Sarah Berends
De kosten van ggz-instellingen die vergoed worden door de overheid, zorgverzekeraars en straks gemeenten lopen verder op. Dit komt door de aanhoudende stelselwijzigingen, waardoor de regeldruk toeneemt. Dat schrijft het FD op basis van een conceptrapport van adviesbureau Sira Consulting.
Oplopende kosten regeldruk in ggz door hervormingen zorg

De ggz-instellingen gaan ervan uit dat de toenemende regeldruk nog hoger oploopt. Van de uitgaven van de instellingen gaat 16,7 tot 19,5 procent naar administratieve lasten. Bij vrijgevestigde ggz-behandelaars in de eerste en tweede lijn komt de regeldruk uit op 31 tot 38 procent van de totale kosten.

Administratie

Ook schrijft het FD dat bij de onderzochte instellingen ruim 17,2 procent van de personele capaciteit zich alleen bezighoudt met het voldoen aan reguliere verplichtingen van de overheid en de organisaties die het overheidsbeleid uitvoeren. Een oorzaak van de grote inzet van de personele capaciteit is dat veel administratieve verplichtingen niet tot een afdeling beperkt blijven, maar doorwerken in de gehele organisatie. Dat geldt onder meer bij de dbc’s, waarin op de werkvloer per minuut moet worden ingevuld welke werkzaamheden door wie zijn uitgevoerd.

Tweede Kamer

Adviesbureau Sira Consulting heeft op verzoek van de zorgverzekeraars, de overheid en patiëntverenigingen in kaart gebracht hoe hoog de kosten van de regeldruk in de sector zijn. Volgens Sira Consulting kan de regeldruk tot twintig procent omlaag. Zij zullen donderdag het rapport bespreken. Het document gaat ook naar de Tweede Kamer.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.