Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oplossing dbc-systeem ggz vergt meer tijd

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft meer tijd nodig om de problemen met het systeem met diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) in de geestelijke gezondheidszorg op te lossen. Dat schrijft de autoriteit in een persverklaring. De NZa wil met het veld samenwerken om tot oplossingen te komen.
Oplossing dbc-systeem ggz vergt meer tijd

De NZa twijfelt aan de representativiteit van de dbc’s in de ggz. Zo hebben de vrijgevestigde psychiaters niet meegedaan aan het kostenonderzoek en zijn er zo veel verschillende vormen van verblijf dat de kosten daarvan onduidelijk zijn.

Besluitvorming

Onlangs voerde de NZa een veldonderzoek uit om de problemen op te lossen, maar komt nu tot de conclusie dat deze oplossing niet eenvoudig tot stand kan komen. “Een zorgvuldige besluitvorming vereist meer tijd”, zo staat er in het persbericht te lezen. “Om de juiste tarieven en prijzen te kunnen bepalen, is het wat de NZa betreft noodzakelijk dat prestaties van aanbieders in de ggz nauwkeuriger gedefinieerd worden en transparanter zijn voor zorgverzekeraars en consumenten.” Een tijdskader noemt de NZa niet. Wel schrijft de autoriteit dat de huidige dbc-systematiek intact blijft tot er een besluit is over mogelijke oplossingen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa doet nader onderzoek naar dbc’s in de ggz

NZa onderzoekt dbc’s in de ggz

NZa wil overstap naar dbc’s in ggz per 2012

TU Delft hekelt het dbc-systeem

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.