Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnamestop VU medisch centrum is opgeheven

Patiënten zijn weer welkom in het VU medisch centrum in Amsterdam. Vanwege de brand die zaterdagochtend uitbrak werd sindsdien niet geopereerd.

Zaterdag maakte Jean Savelkoul, vice-voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum, zich nog zorgen over de operatiecapaciteit. Zondag bleek dat er weer kon worden geopereerd.

Aanzienlijke schade

Er zijn tien operatiekamers beschikbaar. Volgens de woordvoerder is de schade aan acht andere operatiekamers ‘aanzienlijk’.

Regionale opvang

Het medisch centrum treft verschillende maatregelen om alle geplande operaties door te laten gaan. Zo wordt binnenshuis bekeken of bestaande voorzieningen beter kunnen worden benut. Daarnaast vindt overleg plaats met enkele ziekenhuizen uit de regio om operaties daar te laten plaatsvinden. Het gaat onder meer om het Academisch Medisch Centrum (AMC), Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

Brand in operatiekamer

Hoe de brand in een verlaten operatiekamer op de tweede etage kon uitbreken, is nog onbekend. De brandweer had het vuur binnen twee uur onder controle. Uit voorzorg waren 32 patiënten van de tweede en zesde etage en verplegers geëvacueerd. De technische recherche en de Inspectie voor de Gezondheidszorg stellen een onderzoek in. In de loop van de week worden de eerste resultaten verwacht.

Onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg spreekt van een ‘ernstig incident’, hoewel er niemand gewond is geraakt. “Het is een ruimte waar patiënten worden behandeld. Je moet er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als er wel mensen aanwezig waren. We willen daarom de onderste steen boven hebben,” aldus de inspectie in het Algemeen Dagblad. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

-Lees ook:

-Roep om verbetering brandveiligheid zwelt aan

-Vrouw overlijdt door brand in OK van Twenteborg Ziekenhuis

-Patiënt veroorzaakt brand in Erasmus MC

– Website

-Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.