Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw legionella bij tandheelkunde UMCG

Mark van Dorresteijn
In het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) in Groningen is opnieuw de legionellabacterie gevonden. Dat heeft een woordvoerder van het UMC Groningen (UMCG) bekendgemaakt.
Opnieuw legionella bij tandheelkunde UMCG
Foto: ANP - Nils van Hout

De helft van de 89 tandartsstoelen zal niet worden gebruikt, omdat in de spoelsystemen bij deze tandartsstoelen de legionellabacterie is aangetroffen. Het gaat om de non-pneumophila variant die niet-ziekmakend is voor gezonde mensen. Er zijn nagenoeg geen gevolgen voor de patiëntenzorg: spoedzorg vindt gewoon doorgang en reguliere zorg zal voor enkele patiënten worden verzet naar een later tijdstip.

Waterleiding

De waterleiding van het CMT staat niet in verbinding met die van het ziekenhuis. Bovendien worden gezonde mensen niet ziek van de legionellavariant die is aangetroffen in het CMT, benadrukte de woordvoerder. De gezondheid van medewerkers, studenten of patiënten is niet in gevaar. De legionella werd ontdekt tijdens een periodieke controle. Het hele waterleidingsysteem van het CMT wordt gedesinfecteerd en chemisch gereinigd. Daarna wordt opnieuw getest op legionella. Als alles vrij is van de bacterie, worden alle tandartsstoelen weer in gebruik genomen.

Non-pneumophila

De non-pneumophila bacterie is niet-ziekmakend voor gezonde mensen. Zieke mensen met een sterk verlaagde weerstand hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ziekteverschijnselen, variërend van milde griepachtige verschijnselen tot in het ernstigste geval een longontsteking. Het CTM zal uit voorzorg de huisartsen van patiënten met een verhoogd risico die in de afgelopen twee weken in het CTM zijn behandeld actief informeren over de situatie.

Legionalla uitbraak in 2012

Het CTM kampte in mei 2012 ook al met legionella. Afspraken werden een opgeschoven en patiënten kregen een brief thuisgestuurd. In één behandelzaal en op de polikliniek bleek de bacterie heel hardnekkig, daarom moesten daar extra reinigings- en desinfectiemaatregelen getroffen worden. Uiteindelijk bleef het centrum enkele weken gesloten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.