Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw ontslagen bij GGZ WNB

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) schrapt veertig banen om het verlies over 2017 te beperken tot 1,7 miljoen euro. De ggz-instelling kampt met de gevolgen van de afhandeling van de jaaromzetten over 2014 en 2015.
Spaarvarken Istock 660
iStock

GGZ WNB leek in 2015 de financiële malaise achter zich te laten. Dat jaar sloot de ggz-instelling uit Halsteren nog af met een positief resultaat van 0,8 miljoen euro en een positief eigen vermogen van 4,5 miljoen euro. In 2010 was de organisatie met een negatief eigen vermogen van 8,2 miljoen euro technisch failliet. De aanbieder kwam onder ‘bijzonder beheer’ bij de ABN Amro en leek na enkele jaren uit het dal te krabbelen.

Terugbetalen omzet uit verleden

De afhandeling van de jaaromzetten uit 2013, 2014 en 2015 komt echter hard aan. Een deel van die zorg voldeed achteraf gezien formeel niet aan de regels voor correct declareren. Een deel van die omzet moet daarom worden terugbetaald aan zorgverzekeraars. GGZ WNB moet daarvoor miljoenen euro’s reserveren op de balans. Daarnaast spelen er ontwikkelingen in de ggz die leiden tot minder inkomsten bij alle grote ggz-aanbieders. De tarieven voor jeugd-ggz zijn bij gemeenten lager en ggz-aanbieders verliezen omzet door de afbouw van bedden. Het tekort over 2016 bedroeg bij GGZ WNB 6 miljoen euro.

Ontslagen bij GGZ WNB

Voor dit jaar heeft Ineke Strijp van de raad van bestuur afgesproken dat het tekort niet verder mag oplopen dan 1,6 miljoen euro. De organisatie moet daarvoor vastgoed afstoten en reorganiseren. Veertig banen bij het Zorg dienstencentrum, dat onder meer dagbesteding organiseert, gaan verloren, meldt Strijp in het AD. Of er elders nog banen worden geschrapt, is nog niet bekend. In 2016 gingen al 93 fte’s verloren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.