Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Oppassen voor overbelasting mantelzorger’

Mark van Dorresteijn
Het kabinet wil waken voor overbelasting van de inmiddels ruim 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland, die zorgtaken uitvoeren voor familie of naasten. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS noemde vandaag in een Kamerdebat met name kinderen die soms veel zorgtaken op zich nemen om hun ouders te helpen.
'Oppassen voor overbelasting mantelzorger'

Hij verwees ook naar een bijeenkomst over anderhalve week waar het kabinet met de werkgevers- en werknemersorganisaties praat over de combinatie van zorg en werk. Ongeveer 450.000 werkenden zouden overbelast zijn doordat ze naast hun baan ook veel mantelzorg verlenen, gemiddeld 17 uur in de week. Verschillende fracties in de Kamer waarschuwen daarvoor. Oppositiepartijen vinden dat het kabinet door te bezuinigen op onder meer de thuiszorg de verantwoordelijkheid van zorg te makkelijk bij familie, vrienden of buren legt.

Kinderen als mantelzorger

Van Rijn zei dat hij met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat bespreken hoe kinderen die mantelzorg verlenen kunnen worden ontlast. Kinderen mogen van hem best helpen in het gezin, maar moeten wel kind kunnen zijn. Hij zei dat hij ongelooflijk veel bewondering heeft voor de ‘bikkels’ die op jonge leeftijd al een enorme verantwoordelijkheid nemen. Maar tegelijk wil hij er voor waken dat dat niet doorschiet.

Werk en zorg

Er zijn ook zorgen over werknemers die werk en zorg combineren. Maar wat de VVD betreft hoeft er geen wet te komen die werkgevers verplicht hun werknemers tijd en ruimte te geven voor mantelzorg. VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat bedrijven dat met hun werknemers prima onderling kunnen regelen. Rutte zei dat mantelzorg een maatschappelijke trend is waarop werkgevers wel moeten inspelen. Doen ze dat niet dan zullen ze vanzelf te maken krijgen met een torenhoog ziekteverzuim in hun bedrijf. Elke verstandige werkgever gaat zijn best doen dat te voorkomen, aldus de VVD’er.

Tranen

Renske Leijten (SP) stelde dat 80 procent van de huisartsen waarschuwt dat mantelzorg vaak tekort schiet. De mantelzorgers voelen zich volgens haar het “vaatdoekje” voor het kabinetsbeleid en zijn vaak overbelast. ‘Natuurlijk zijn ze stoer, maar bij even doorvragen komen de tranen.’ (bron: ANP)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.