Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie wil met initiatiefnota farmaceuten aanpakken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Groen Links, SP en PvdA hebben een initiatiefnota opgesteld om ‘de macht van de farmaceutische industrie te doorbreken.’
onnodige zorg
Foto: iStock

De partijen willen dat medicijnen tegen normale prijzen voor iedereen beschikbaar zijn. Corinne Ellemeet (GroenLinks), Nine Kooiman (SP)  en Sharon Dijksma (PvdA) dienen vandaag de initiatiefnota in.

‘Big farma’

GroenLinks, PvdA en SP doen in de nota ruim twintig voorstellen om de medicijnmarkt weer gezond te maken. Ze stellen onder meer een verbod voor op het eindeloos verlengen van octrooien zodat een medicijn sneller goedkoop geproduceerd kan worden. De drie partijen willen belangenverstrengeling tegen gaan tussen arts en big farma door agressieve marketing in te dammen en het reclameverbod actief te handhaven.

Dwanglicenties

Er moet een Nationaal Fonds Geneesmiddelenonderzoek komen waarvan de onderzoeksprioriteiten worden bepaald door de overheid en niet door de farmaceuten. Inzet van dwanglicenties, aanpassing van de mededingingswet en scherper toezicht, horen ook tot de voorgestelde maatregelen. Groen Links, SP en PvdA willen tenslotte dat er een einde komt aan ‘ondoorzichtige prijsonderhandelingen’.

Inititatiefnota

Initatiefnota Big Farma

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.