Optometrist kan een derde van de specialistische oogzorg doen’

Optometristen kunnen 35 procent van de medisch-specialistische oogzorg doen. De oogzorg blijft daardoor toegankelijk, de kwaliteit blijft gelijk en het is goedkoper. Maar verwijsgedrag van huisartsen en regelgeving belemmert een grotere rol van de optometrist, stelt Jarno Koren van oogziekenhuis Zonnestraal.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
optometrist
Foto: Adobe Stock

De wachtlijsten bij oogartsen zijn lang. En ze worden alleen nog maar langer, omdat er een tekort is aan oogartsen en het aantal ouderen met oogklachten de komende jaren alleen maar toeneemt. Een grotere rol voor de optometrist kan de oogzorg toegankelijk houden, zo bleek onlangs uit een pilot van Menzis. Toch gebeurt het niet. ‘Huisartsen zijn gewend om altijd naar de hoogste in rang door te verwijzen. Dat is bij oogklachten dus de oogarts’, zegt Jarno Koren, manager bij de oogziekenhuis Zonnestraal, een landelijke keten van negen oogklinieken. ‘Optometristen kunnen 35 procent van de medisch-specialistische oogzorg prima

0
876

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.