Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Orde boos over ‘proefballonnetje’ van Klink

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Orde van Medisch Specialisten is ontstemd dat demissionair minister Klink een inkomensplan lanceert terwijl zij nog midden in de onderhandelingen zitten. Klink stelt in een nog niet openbaar voorstel het maximumsalaris voor een medisch specialist op 285.000 euro.
Orde boos over ‘proefballonnetje’ van Klink

Orde-woordvoerder Saskia van Kleef: “Klink doet voorkomen alsof dit plan in overleg met ons is opgesteld, maar dat is niet zo. Onze uitgangspunten komen hier niet in terug. Het is ontzettend lastig zaken doen als de minister dit soort proefballonnetjes oplaat.”

Grens

De Orde is zeker niet tegen een inkomensbegrenzing voor medisch specialisten. Ook de specialisten zelf zeggen een rechtvaardiger omzetverdeling voor te staan. Volgens de Orde bedoelt Klink in zijn voorstel een omzet van 285.000 euro en niet een inkomen. Van Kleef: “Van dat bedrag moeten nog de praktijkkosten, pensioenkosten en dergelijke worden afgetrokken.” Zelf heeft de Orde een voorstel gedaan voor omzetten die variëren tussen de 250.000 en 300.000 euro. De Orde zegt ’te kunnen leven’ met de invoering van prestatiebonussen.

Stafmaatschap

Een ingewijde laat weten dat het voorstel wel degelijk gaat om het inkomen van de medisch specialist. Dat krijgt een minimum van 130.000 euro en een maximum van 285.000 euro. Daar bovenop komt een bedrag van 82.000 praktijkkosten, waardoor de maximumomzet voor de specialist op 367.000 euro komt. “Het idee is de NZa een maximumbudget te laten bepalen per ziekenhuis. Het ziekenhuisbestuur sluist dat budget door naar de stafmaatschap en die verdeelt het bedrag vervolgens onder de medisch specialisten.” Van het totale budget staat tachtig procent vast. Twintig procent is variabel en kan door de stafmaatschap worden ingezet als prestatiebonus voor excellente specialisten.

Vrij blijven

Van Kleef van de Orde legt uit dat medisch specialisten hun vrije beroep willen houden. Klink zegt dat hij hun die mogelijkheid biedt, maar volgens Van Kleef doet de minister iets anders. De ingewijde benadrukt dat medisch specialisten als zelfstandige werkzaam kunnen blijven en niet in een fictief dienstverband verzeild raken. “De specialist kan fiscaal nog steeds als zelfstandig ondernemer worden aangemerkt. Dat soort constructies bestaan al. Wel verliezen specialisten die maar in één ziekenhuis werken hun fiscale ondernemingsfaciliteiten. Zij krijgen daarvoor een compensatie van 15.000 euro op hun inkomen.”

Rare berekeningen

Bovendien kloppen de cijfers niet waarop de minister zich baseert, zegt Van Kleef. “Er zijn zo’n 15.000 medisch specialisten, van wie de helft in een maatschap werkt. Klink gaat uit van veel minder.” En er zijn wel meer cijfers die volgens de Orde niet kloppen. De NZa is nog steeds bezig de omzetgegevens van de afzonderlijke specialisten door te rekenen. “We zien de percentages enorm op en neer gaan. De ene keer komt de NZa met een berekening en gaat een specialist er flink op vooruit, bij de volgende berekening gaat hij er ineens op achteruit. En omgekeerd. Dit doet ons vertrouwen niet toenemen.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

De brief

Bekijk hier de hoofdlijnen uit het voorstel van demissionair minister Klink

Lees ook:

‘Maximumsalars specialisten wordt 285.000 euro’

Specialisten bij elkaar voor protestacties (met fotoreportage)

Orde: ‘Autonomie artsen in gevaar’

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De meeste specialisten werken voor 1 ziekenhuis en het inleveren van de fiscale ondernemersfaciliteiten zoals het zo mooi genoemd wordt staat gelijk aan inleveren van het vrije beroep. De discussie zou daarover moeten gaan, artsen komen dan dus wel degelijk in loondienst. Wellicht prima, maar dan moet de politiek daar wel open in zijn en onderliggende zaken als bijvoorbeeld afbetaling goodwill meenemen in de plannen. Dat proberen ze nu te omzeilen. Dan kunnen de artsen weer gewoon doen wat ze altijd al doen, hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.