Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Mark van Dorresteijn
Wanneer een potentiële donor op de intensive care ligt en er is besloten de behandeling te staken, dan valt te overwegen om op dat moment al organen te verwijderen. Daarvoor pleiten onderzoekers Erwin Kompanje en Yorick de Groot van het Erasmus MC in Medisch Contact.
‘Orgaan weghalen voor donor overlijdt’

Veel organen gaan kwalitatief gezien achteruit doordat te lang is gewacht na staking van de behandeling. Hierdoor gaan veel organen verloren. Het aantal beschikbare donororganen in goede kwaliteit zal toenemen, waardoor wachtlijsten krimpen. Ander voordeel is dat naasten in alle rust afscheid nemen. Na het overlijden van een donor wordt het lichaam vrijwel direct naar de operatiekamer afgevoerd. Als organen voor het overlijden worden afgenomen, hebben naasten geen tijdsdruk bij het afscheid nemen.

‘Controversieel voorstel’

Zelf noemen de onderzoekers het al een “zeer controversieel voorstel” en zo reageert de buitenwereld er ook op. De KNMG laat weten dat fundamentele regel van orgaandonatie niet ter discussie staat. “Organen mogen alleen worden uitgenomen na toestemming van de patiënt, en alleen nadat de dood is vastgesteld”, zo stelt de artsenorganisatie. Ook hoogleraar transplantatiegeneeskunde Andries Hoitsma spreekt zijn twijfel uit. In de Volkskrant laat hij weten dat het zal leiden tot meer wantrouwen en daling van het aantal donoren. “Theoretisch hebben ze gelijk, maar de kans is levensgroot dat mensen gaan denken: zie je wel, ze maken me dood voor mijn organen. De ervaring leert dat nuances niet aankomen bij het publiek.”

Serieuze afweging

Concluderend vragen de onderzoekers om een serieuze en professionele afweging omtrent het voorstel. “Intuïtief zullen velen het afwijzen. Er zijn belangrijke nadelen te noemen, maar ook zeker niet te negeren voordelen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

VWS voert misleidende donorcampagne

‘Poliskorting leidt niet tot meer orgaandonoren’

Automatisch donorschap van de baan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.