Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Organisaties willen zelfmanagement van patiënten stimuleren

Annelies Vermeulen
De KNMG wil samen met de NPCF, Zorgverzekeraars Nederland, V&VN, de Nederlandse Vereniging voor eHealth, het CBO, TNO en gezondheidsfondsen via de Kerngroep Zelfmanagement patiënten stimuleren om baas te zijn over hun eigen behandeling.
Organisaties willen zelfmanagement van patiënten stimuleren

De KNMG zet in op voorlichting aan artsen over zelfmanagement van patiënten en het beter belichten van dit onderwerp in medische vervolgopleidingen. Ook onderhandelt de KNMG met CVZ en zorgverzekeraars over het opnemen van tarieven voor zelfmanagement in de zorgverzekering. Al langer ondersteunt de KNMG e-healthvoorzieningen die zelfmanagement mogelijk te maken, zoals een online trombosedient en digitale medicatie-ondersteuning bij epilepsie.

Coördinatieplatform

De kerngroep komt voort uit het coördinatieplatform zorgstandaarden. In november 2008 is het programma Diseasemanagement Chronische Ziekten van ZonMw uitgebreid met dit coördinatieplatform dat een gemeenschappelijk raamwerk voor zorgstandaarden ontwikkelt. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

‘EPD essentieel voor bevorderen zelfmanagement patiënt’

Luc de Witte sleept ‘TOP-subsidie’ binnen voor apparaat voor zelfmanagement

2 REACTIES

  1. Nee Rob mensen die het zelf niet meer kunnen bieden we aan om te bemiddelen naar mantelzorgers of professionele ondersteuning. Er blijft wel een geamenlijke verantwoordelijkheid. Voor de zorggevers betekent dit dat je e.a dermate goed uitlegd dat de patient ook echt kan kiezen. Verde moet wensgeneeskunde minder negatief gaan klinken, zonder echt ”u vraagt en wij draaien” toch meer wensgericht behandelen en verzorgen. Met mijn chronische ziekte doe ik dit ook en wil ik tot op hoge leeftijd blijven doen

  2. Lees alle reacties
  3. Prima natuurlijk, zolang het zorgstelsel maart eindverantwoordelijkheid behoud. Mensen die hun aandoening niet goed kunnen managen moeten niet gestimuleerd worden om dat te doen. Paternalisme is hier geboden.