Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PostNL en Philips doen proef met valpreventie

Philips en drie andere bedrijven starten samen in Best een kostenloze proef voor valpreventie voor ouderen. Met een ongebruikelijke rol voor de postbezorger. Dat schrijft het Brabants Dagblad vandaag.
ouderenfotolia400.jpg

Om te voorkomen dat ouderen op straat of thuis vallen, start volgende maand in Best een project van Philips, PostNL, een zorgverzekeraar, een voedingsmiddelenbedrijf en het expertisecentrum VeiligheidNL. Met gezonde voeding, wat meer bewegen, sociale controle van de postbode én het in kaart brengen van hoe een oudere beweegt, moet het aantal valincidenten verkleinen, aldus het Brabants Dagblad.

Voeding
Woensdag werd in Best een bijeenkomst gehouden waar 150 ouderen voorlichting kregen over het project. Alle deelnemers aan de eerste proef van deze omvang in Nederland, krijgen een apparaatje die ze om hun nek kunnen hangen. Het is een prototype van Philips waarin sensoren zitten. Die meten bijvoorbeeld hoe vlot het traplopen gaat en hoe snel iemand opstaat uit een stoel. De 65-plussers gaan ook tweemaal per week in een groepje sporten. En er is begeleiding van een voedingsdeskundige. Want, zo is de gedachte, om een val te voorkomen, zijn stevige spieren nodig en eiwitrijk voedsel kan helpen om die goede conditie te behouden. Wie aan gewoon voedsel niet genoeg heeft, kan een voedingssupplement krijgen voorgeschreven dat wordt gesponsord door een voedingsmiddelengigant.

Philips
Postbezorgers leveren het Philips-apparaatje bij de ouderen af en helpen hen ook tijdens het project. Zo houdt de bezorger regelmatig een oogje in het zeil bij de deelnemer thuis. Tijdens de voorlichting afgelopen woensdag in Best werd de vraag opgeworpen hoe het zit met de veiligheid: is die postbezorger wel te vertrouwen? Volgens PostNL wordt alleen gebruikgemaakt van bezorgers die het ook echt graag willen en worden ze bovendien goed gescreend. Volgens het bedrijf wordt gezocht naar manieren om PostNL te vernieuwen en kan dit project helpen om nieuwe diensten te ontwikkelen.
De proef gaat volgende maand van start met dertig tot zestig deelnemers. Het project loopt tot eind juli.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.