Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-voorzitter MST berispt om Jansen Steur

Mark van Dorresteijn
Oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker van het Medisch Spectrum Twente is door het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle berispt voor het niet tijdig instellen van een onderzoek naar ex-neuroloog Ernst Jansen.
Oud-voorzitter MST berispt om Jansen Steur

De klachten tegen oud-bestuursvoorzitter Herre Kingma en tegen oud-bestuurder Tom Zijlstra zijn afgewezen. Het tuchtcollege deed vandaag uitspraak.

Binnenskamers

Volgens het tuchtcollege heeft de oud-voorzitter de kwestie rond de ex-neuroloog zo veel mogelijk binnenskamers willen houden. Ramaker heeft ‘niet meegewerkt aan eerdere onderzoeken en nooit gereageerd op de bij het tuchtcollege ingediende klachten’. Hij was ook niet bij de uitspraak aanwezig.

Het tuchtcollege verweet Ramaker vooral dat hij in een telefoongesprek aan een lid van de inspectie meldde dat er geen sprake was van onverantwoorde zorg. Volgens het college zette hij hiermee de inspectie op het verkeerde been. In februari 2004, kort na vertrek van Jansen, schreef de coördinator van de vakgroep neurologie dat sprake was van incidenten in de patiëntenzorg. Dit had aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek, stelt de tuchtrechter, maar dit wordt de oud-bestuurder uiteindelijk niet verweten. Slechts één neuroloog hield de misstanden als het gevolg van het handelen van Jansen bij, maar meldde die niet aan het bestuur van het ziekenhuis.

Zijlstra en Kingma

Bestuurder Zijlstra was destijds degene die het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg inlichtte over de medicijnverslaving van Jansen. Van hem en van Kingma kan het tuchtcollege niet vaststellen of ze voldoende op de hoogte waren of moesten zijn van de mate van het disfunctioneren van Jansen. (bron; ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.