Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudere ggz-medewerkers verliezen ontzieregelingen

Mark van Dorresteijn
Oudere werknemers verliezen in de nieuwe cao voor de ggz hun extra leeftijdsgebonden verlofuren. In de vorige cao kregen medewerkers van boven de 55 jaar nog extra vrije dagen. In het huidige cao-akkoord worden deze leeftijdsgebonden verlofuren vervangen door een nieuw levensfasebeleid.

Net zoals in de recente cao-akkoorden voor de ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg, betekent het levensfasebeleid in de ggz dat de verlofuren voortaan verdeeld worden over alle medewerkers, ongeacht leeftijd. Vanaf 2010 ontvangen ggz-werknemers van alle leeftijden extra uren per gewerkt jaar. In eerste instantie 10 uur per dienstjaar en vanaf 2012 35 extra verlofuren per dienstjaar. Volgens cao-onderhandelaar Jacqueline den Engelsman van NU’91 waren de oudere vakbondsleden niet erg gelukkig met de regeling. “Het is voor deze groep erg ongelukkig om vrije dagen te moeten inleveren. Deze medewerkers worden ook nog eens geconfronteerd met een mogelijke verhoging van de AOW-leeftijd. Daarbij kunnen zij zich op basis van hun leeftijd ook niet meer onttrekken aan het draaien van nachtdiensten.” Volgens Den Engelsman moest het levensfasebeleid er toch komen. “Niet alleen omdat het oude beleid duur is voor werkgevers, maar ook om jonge werknemers extra vrij te gunnen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Cao-loon gehandicaptenzorg gaat omhoog

Bonden sluiten cao-akkoord ggz

Cao-overleg ggz loopt vast: ‘We zijn in diepe shock’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.