Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Oudere te snel doorverwezen naar seh’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Kwetsbare ouderen worden te makkelijk doorverwezen naar de seh. Partijen moeten regionaal goede afspraken maken om de zorg beter te organiseren, schrijft demissionair minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer.
Ambulance-ANP-1000_17428954-MarcodeSwart-450.jpg
Foto: ANP/Marco de Swart

De druk op seh’s is onverminderd hoog. Ziekenhuizen krijgen steeds meer ouderen op de seh. 65-plussers belanden twee keer zo vaak op een seh als andere leeftijsgroepen. Als 65-plussers op de seh komen, dan worden ze in de helft van de gevallen ook opgenomen. Bij mensen jonger dan 65 gebeurt dat maar één op de vijf keer. Ze blijven vervolgens 1,5 keer zo lang in het ziekenhuis. De cijfers staan in een brief die het Landelijke netwerk acute zorg (LNAZ) eind mei aan minister Schippers van VWS heeft gestuurd om haar op de hoogte stellen van de laatste stand van zaken rond de drukte op de seh.

Onnodige opnames op seh

Een deel van opnames had voorkomen kunnen worden. In de optiek van ziekenhuizen worden ouderen te snel doorverwezen naar ziekenhuizen. Dat gebeurt met name buiten kantoortijden, zeggen experts in een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine dat vrijdag 23 juni verschijnt. Minister Schippers schrijft aan de Tweede Kamer dat ziekenhuizen samen met huisartsen en de thuiszorg beleid maken om de onnodige opnames van ouderen te voorkomen.

Tekort seh-verpleegkundigen

De druk op de seh’s zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht de LNAZ, doordat het aantal ouderen blijft stijgen. Volgens Schippers is er geen blauwdruk voor een landelijke oplossing, doordat de problematiek per regio verschilt. De arbeidsproblematiek speelt wel landelijk. Er is een groot tekort aan gespecialiseerde seh-verpleegkundigen. Ziekenhuizen zetten alles op alles om extra personeel op te leiden. Sommige ziekenhuizen werken daarbij samen met de ambulancedienst in de regio. Ze leiden samen op en wisselen personeel uit. Goede initiatieven zijn verzameld op de website www.denieuwepraktijk.nl.

ELV-bedden

De drukte op de seh hangt samen met de instroom, de doorstroom op de seh en de uitstroom. Als de uitstroom stagneert omdat er onvoldoende bedden zijn in de eerstelijns- of revalidatiezorg, dan gaat de doorstroom op de seh ook langzamer. Volgens een quickscan door de NZa hebben zorgverzekeraars voldoende eerstelijnsverblijfbedden (ELV) ingekocht. Toch geven sommige regio’s aan dat dit niet het geval is. In het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2017-2018 is 55 miljoen euro extra vrijgemaakt voor ELV-bedden, tot een totaal van 305 miljoen euro. Er lopen nog gesprekken over ophoging van het budgettair kader wijkverpleging, aldus Schippers. Met meer wijkverpleging zijn ook veel ziekenhuisopnames te voorkomen.

Eén loket voor ELV-bedden

Het is niet alleen een kwestie van meer geld, maar ook van betere organisatie, schrijft Schippers. Zo is het in sommige regio’s voor huisartsen en ziekenhuizen erg moeilijk om een ELV-bed te regelen, omdat er een regionaal overzicht van vrije ELV-bedden ontbreekt. Behoorlijk wat regio’s hebben wel één loket voor ELV-bedden, maar dat is niet in alle gevallen 24/7 bereikbaar. Buiten kantoortijden is het ziekenhuis dan de enige plek die opvang kan regelen. Volgens Schippers zijn zorgaanbieders in eerste instantie aan zet om zo’n regionaal loket te organiseren. Zorgverzekeraars moeten ook hun rol oppakken, bijvoorbeeld ‘door expliciet te sturen op goede coördinatie van de soepele doorgeleiding van kwetsbare ouderen in de acute zorgketen’, aldus Schippers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.