Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen twijfelen over techniek bij e-health’

Mark van Dorresteijn
Ouderen staan welwillend tegenover e-health, maar twijfelen of internetcontact prettig is en of de toepassingen wel goed werken. Dat blijkt uit de publicatie ‘Determinants of the intention to use e-Health by community dwelling older people’ van het Nivel.
‘Ouderen twijfelen over techniek bij e-health’
Foto: ANP - Koen Suyk

Het Nivel onderzocht de bereidheid onder mensen om e-health te gebruiken. Circa 1000 mensen tussen de 57 en 77 vulden daarvoor een online vragenlijst in. De Nivel-onderzoekers publiceerde de resultaten in BMC Health Services Research.

Verleid ouderen

Voor ongeveer een kwart zal het problemen opleveren doordat ze nog nooit gebruik hebben gemaakt van internet of geloven dat dit heel moeilijk is. E-health zal sneller geaccepteerd worden als gebruikers goed zijn geïnformeerd over de voordelen, en als ze kunnen oefenen met e-health applicaties. Nivel-onderzoeker Anke de Veer: ‘Je moet ze eigenlijk verleiden, laten zien hoe het werkt en ze een tijdje de gelegenheid geven het uit te proberen, zodat ze merken hoe gemakkelijk het te gebruiken is en dat ze er echt wat mee opschieten. Vooral mensen met een lagere opleiding en mensen zonder ervaring met internet zouden speciale aandacht moeten krijgen.’

Positief

‘De meerderheid van degenen die straks wellicht te maken krijgen met e-health toepassingen verwacht dat deze makkelijk te gebruiken zijn’, stelt De Veer. ‘Zij verwachten ook dat contact met zorgverleners makkelijker wordt en dat ze met e-health mogelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Waar vooral twijfels over zijn is of contact via het internet prettig is en of de toepassingen goed werken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.