Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg werft hbo-verpleegkundigen

De ouderenzorg heeft een sterke behoefte aan hbo-verpleegkundigen. Met voorbeelden uit de praktijk wil kenniscentrum Vilans in samenwerking met brancheorganisatie ActiZ hbo-verpleegkundigen werven voor de ouderenzorg.

Door de steeds scherpere indicatiestelling in de AWBZ zijn verpleeg- en verzorgingshuizen massaal lager opgeleid personeel gaan inzetten. Dat terwijl er binnen de sector juist een groeiende behoefte is aan hoger opgeleid verplegend personeel. “Doordat de zorg complexer wordt en de doelgroep groter, is er steeds vaker iemand nodig met een grotere verpleegkundige expertise”, zegt Ted Kraakman van Vilans. “Teams van verzorgenden in de ouderenzorg worden daarbij steeds zelfstandiger en kunnen een goede coach gebruiken. Iemand die kennis overdraagt en fungeert als brug tussen management, medewerkers en cliënten.”

Uitstroom verpleegkundigen

De branche heeft om deze reden een speciale uitstroom variant voor hbo-verpleegkundigen voor de ouderenzorg opgezet, hbo-verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (VGG). Maar met de aanmeldingen voor die differentiatie loopt het niet storm. “Verpleegkundigen kiezen vaker voor het ziekenhuis dan voor de ouderenzorg”, zegt Kraakman. “Dat is een imagoprobleem. Studenten weten niet precies wat ze in de ouderenzorg kunnen verwachten.”

Casemanager dementie

Vilans en ActiZ verspreiden vanaf deze maand een brochure met praktijkvoorbeelden van hbo-verpleegkundigen in de ouderenzorg onder de studenten en in instellingen. “We maken inzichtelijk wat voor soort werk een hoger opgeleide verpleegkundige kan doen in de ouderenzorg. Dat is heel divers. Bij de ene organisatie verleen je als een soort vliegende keep toegepaste kennis bij verschillende teams en bij de andere wordt je bijvoorbeeld als casemanager dementie ingezet.”

Hoger opgeleide verpleegkundigen

Er werken nu ongeveer 1400 hoger opgeleide verpleegkundigen in de ouderenzorg. Het streven is dat in de nabije toekomst dit getal stijgt naar 2400. De brochure is als pdf verkrijgbaar in de webwinkel van Vilans. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer

Financiële positie oudernzorg fors verslechterd

Bestuurders tegen ‘sloop van de ouderenzorg’

Kwart verpleegkundigen wil geen N!H!-vaccinatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.