Door de steeds scherpere indicatiestelling in de AWBZ zijn verpleeg- en verzorgingshuizen massaal lager opgeleid personeel gaan inzetten. Dat terwijl er binnen de sector juist een groeiende behoefte is aan hoger opgeleid verplegend personeel. “Doordat de zorg complexer wordt en de doelgroep groter, is er steeds vaker iemand nodig met een grotere verpleegkundige expertise”, zegt Ted Kraakman van Vilans. “Teams van verzorgenden in de ouderenzorg worden daarbij steeds zelfstandiger en kunnen een goede coach gebruiken. Iemand die kennis overdraagt en fungeert als brug tussen management, medewerkers en cliënten.”
Uitstroom verpleegkundigen
De branche heeft om deze reden een speciale uitstroom variant voor hbo-verpleegkundigen voor de ouderenzorg opgezet, hbo-verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (VGG). Maar met de aanmeldingen voor die differentiatie loopt het niet storm. “Verpleegkundigen kiezen vaker voor het ziekenhuis dan voor de ouderenzorg”, zegt Kraakman. “Dat is een imagoprobleem. Studenten weten niet precies wat ze in de ouderenzorg kunnen verwachten.”
Casemanager dementie
Vilans en ActiZ verspreiden vanaf deze maand een brochure met praktijkvoorbeelden van hbo-verpleegkundigen in de ouderenzorg onder de studenten en in instellingen. “We maken inzichtelijk wat voor soort werk een hoger opgeleide verpleegkundige kan doen in de ouderenzorg. Dat is heel divers. Bij de ene organisatie verleen je als een soort vliegende keep toegepaste kennis bij verschillende teams en bij de andere wordt je bijvoorbeeld als casemanager dementie ingezet.”
Hoger opgeleide verpleegkundigen
Er werken nu ongeveer 1400 hoger opgeleide verpleegkundigen in de ouderenzorg. Het streven is dat in de nabije toekomst dit getal stijgt naar 2400. De brochure is als pdf verkrijgbaar in de webwinkel van Vilans. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer
Financiële positie oudernzorg fors verslechterd
Bestuurders tegen ‘sloop van de ouderenzorg’
Kwart verpleegkundigen wil geen N!H!-vaccinatie