Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Overgenomen Wmo-personeel behoudt loon

Overgenomen thuiszorgmedewerkers mogen er niet in loon op achteruitgaan als ze hetzelfde werk gaan doen voor de winnende thuiszorgaanbieder bij een Wmo-aanbesteding. Dat staat in de nieuwe cao voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg, die na maandenlange onderhandelingen vorige week tot stand is gekomen.
Overgenomen Wmo-personeel behoudt loon

In de nieuwe cao VVT is een paragraaf opgenomen over Wmo-aanbestedingen. Daarin staat dat winnende partijen zich verplicht moeten inspannen om personeel van de verliezende partijen over te nemen onder dezelfde salarisschaal. Woordvoerder Pauline Fuhri van brancheorganisatie ActiZ zegt: “Het gaat om de verplichting om in eerste instantie te kijken naar functies met dezelfde schaal. Maar er zullen gevallen zijn waarbij de winnende partij gewoonweg geen functies met dezelfde schaal in huis heeft. Bijvoorbeeld in gevallen waarin een schoonmaakbedrijf de aanbesteding wint. In dat geval moeten thuiszorgorganisaties volgens de cao in individuele onderhandeling gaan met de medewerkers.”

Haarlemmermeer

Begin deze maand kwamen thuiszorgmedewerkers in Haarlemmermeer nog in actie omdat aanbestedingwinnaars Flexicura, Axxicom en Tzorg minder betaalden voor hetzelfde werk. Bestuurder Wim van der Hoorn van Abvakabo FNV interpreteert de bepaling in de cao dat werknemers altijd dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten bieden bij overname van personeel.

Salarischaal 10

“Het is niet de bedoeling dat schoonmaakbedrijven salarisschaal 10 bieden voor werk waar volgens de cao schaal 15 voor staat. Ook niet bij overname. Als deze cao algemeen verbindend verklaard wordt, zal geen enkele partij dat meer kunnen doen. Omdat sommige gemeenten vaag hebben omschreven welke functie hoort bij het leveren van thuiszorg, zijn sommige partijen in staat gebleken schaal 10 te bieden. Wij zijn momenteel met het ministerie van VWS bezig om in een visiedocument heel goed vast te leggen wat thuiszorg precies is. Daarbij hoort de afspraak dat hiervoor op z’n minst schaal 15 staat.”

Nullijn

Volgens Fuhri kon de cao vorige week na tien maanden tot stand komen nadat uit informeel contact met de bonden bleek dat er beweging was. “We zijn als werkgevers begonnen met een nullijn. In de loop van de onderhandelingen bleek echter dat andere sectoren die nullijn lieten varen en dat de vooruitzichten voor 2011 niet zo slecht waren als eerder was aangenomen. Daarbij werd het voor ons duidelijk dat het ministerie de inflatiecorrectie ook voor komende jaren gaat uitkeren. Daardoor konden we uiteindelijk een structurele loonsverbetering van 2,5 procent bieden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wmo-wet Kant hangt aan een zijden draadje

Aannamebeleid Flexicura, Axxicom en Tzorg onder vuur

VWS neemt initiatiefwtten Kant op de korrel

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 zijn weer gestart. Meer over de procedure..

2 REACTIES

  1. Ook nu weer ontbreekt de visie op zorg op huishoudelijk gebied.Het gaat altijd om zorgvragers die naast ondersteuning bij huishoudelijke activiteiten tevens een observerend ook nodig hebben. Hoe staat het met het voedsel in de koelkast? Eenzijdig, houdbaarheidsdatum en wordt er nog gekookt? Hoe is het met de draaglast en draaglast? Jarenlang zijn ook huishoudelijke zorg medewerkers geschoold in observeren en rapporteren.Hoe kan het dat organisaties die goedkoop aanbesteden medewerkers kunnen sturen die alleen geschoold zijn in schoonmaken maar niet de totale situatie gade slaan?

  2. Lees alle reacties
  3. Prachtig plan, ben er helemaal voor en ben benieuwd naar het visiedocument. Maar wat nu als door gemeentes gestuurd gaat worden op de inzet van, voor de gemeente veel goedkopere,
    Alphahulpen. Waar de thuishulporganisatie wel de bemiddeling voor mag doen maar wat, en dat waarschijnlijk binnen afzienbare tijd, ten koste zal gaan van de vaste HH medewerkers. Die daarna misschien om een inkomen te behouden ook als Alpha aan de slag zullen moeten. Zonder enige rechtem, zonder pensioenopbouw, zonder doorbetaling bij ziekte, zelf de belastingen regelen. Er zijn er die daar bewust voor kiezen. Maar als je er toe gedwongen wordt om maar een béétje inkomen te behouden wordt dit een heel ander verhaal. Zie de toekomst voor al die hardwerkende, betrokken thuishulpen met een somber hart tegemoet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.