Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overheid dupeert ziekenhuizen met rentevergoeding’

Redactie Zorgvisie
Geld voor de zorg wordt onnodig verspild aan de rentekosten voor ziekenhuizen. Door een starre houding van de overheid worden ziekenhuizen gedwongen te kiezen voor langlopende leningen, met een rente die gemiddeld 0,5 tot wel 3 procent hoger ligt dan meer flexibele leningen. Dat betogen partner Arjen Hakbijl en manager Christiaan Hameeteman van PricewaterhouseCoopers in Het Financieele Dagblad.
‘Overheid dupeert ziekenhuizen met rentevergoeding’

De zorgautoriteit (NZa) compenseert de vermindering van rentevergoedingen voor langlopende rekeningen, maar niet voor het korte krediet. Ziekenhuizen zijn geconfronteerd met een vermindering van de rentevergoeding tot maximaal 40 procent voor hun leningen. Bovenop de basisrente berekenen banken fors hogere opslagen. Dit kost per ziekenhuis een of enkele miljoenen per jaar, menen Hakbijl en Hameeteman.

Regulering b-segment

Een tweede probleem voor de ziekenhuizen is dat een deel van de opbrengsten is verschoven naar het b-segment. Dit segment kent vrije prijzen en valt daardoor buiten de regulering van de NZa. De ziekenhuizen krijgen wel een korting, of ‘schoning’, voor het B-segment. Ook voor de rentevergoeding. Maar in 2009 zijn de als vaste bedragen opgenomen rentetarieven sterk gedaald. Hier gaapt een financieel gaat, dat niet altijd kan worden terugverdiend. Volgens de partner en de manager kan het probleem met de renten worden opgelost door korte financieringsvormen als ‘lang’ te beschouwen in de bekostiging. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NVZ wil af van plafond in b-segment

Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Pantein krijgt ruim half miljoen subsidie