Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheid moet grotere rol spelen bij e-mental health

Annelies Vermeulen
De overheid kan de ontwikkeling van e-mental health niet overlaten aan marktpartijen. Dat concludeert Atos Consulting in een toekomstverkenning waarin zij de belangrijkste trends in de Nederlandse markt voor de ggz in kaart heeft gebracht. "De overheid dient de regie in handen te nemen om ervoor te zorgen dat e-mental health in de zorg wordt verankerd."
Overheid moet grotere rol spelen bij e-mental health

E-mental health resulteert niet alleen in een grotere effectiviteit, ook het bereik is groter en de inzet van schaars personeel wordt beperkt, schrijft Atos Consulting.

Rol overheid

“Voor de ontwikkeling van e-mental health is een grote rol van de overheid een cruciale voorwaarde. Minister Schippers van Volksgezondheid erkent het belang van e-mental health. Zo schrijft zij in een brief aan de Kamer dat zij de inzet van IT in de zorg van groot belang vindt en initiatieven op dit terrein wil versterken. Dit is echter onvoldoende om e-mental health in de zorgmarkt te verankeren”, benadrukt Leo Wildeman, partner van Atos Consulting. “Er moeten talloze data worden verzameld, uitgewisseld en geanalyseerd, standaarden vastgesteld en de wetgeving moet worden aangepast. Veel marktpartijen zijn vanuit concurrentieoverwegingen zeer terughoudend met het delen van informatie. Bovendien vinden zij het lastig een sluitende business case op te stellen: niet alle baten komen ten goede van de partijen die investeren. Een zorgmarkt die wordt gekenmerkt door een steeds grotere marktwerking en strijdige belangen is voor de ontwikkeling van e-mental health geen goede ontwikkeling. De overheid moet op dit dossier een prominente rol claimen.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nederlandse e-health ondernemers naar Silicon Valley

E-health goed voor gezondheid arme mensen

Minister Schippers gaat e-health stimuleren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.