Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overhevelen TBU naar WMO is schandalig’

SP-wethouder Hans-Martin Don van Eindhoven vertolkt de onvrede bij veel gemeenten over de voorgenomen overheveling van de tegemoetkoming buitengewone uitgaven (TBU) naar de WMO. “Een typisch staaltje van over de schutting gooien bij gemeenten zonder dat er een inhoudelijke visie achter zit.” Gemeenten moeten de regeling 400 miljoen euro goedkoper uitvoeren.

Het kabinet wil de huidige fiscale regeling tegemoetkoming buitengewone uitgaven beëindigen en per 1 januari 2009 overhevelen naar de gemeenten.

400 miljoen goedkoper

In de WMO komt een regeling die alleen is bestemd voor chronisch zieken en gehandicapten. Maar gemeenten moeten die regeling 400 miljoen goedkoper uitvoeren, omdat ze maatwerk kunnen bieden voor de doelgroep waar de fiscus niet toe in staat is, schrijft staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wijst er ook op dat nu veel mensen een beroep op de TBU waarvoor de regeling niet is bedoeld.

Fundamenteel recht

Wethouder Don van Eindhoven heeft er geen goede woorden voor over. Hij noemt het “een typisch staaltje van over de schutting gooien bij gemeenten zonder dat er een inhoudelijke visie achter zit. Net als bij de WMO”.

Don vindt het fundamenteel onjuist om een individueel recht van burgers af te schaffen en te vervangen door een regeling waarbij alleen bepaalde groepen burgers beroep op kunnen doen. “Dat doen we toch ook niet met de hypotheekrenteaftrek? En daar kunnen alleen maar huizenbezitters een beroep op doen.”

Met name burgers die niet de diagnose chronisch of gehandicapt hebben, maar wel incidenteel hoge ziektekostenuitgaven hebben, zullen de dupe worden, vreest Don.

Hogere uitvoeringskosten

Don waarschuwt dat de uitvoeringskosten bij gemeenten veel hoger zullen zijn dan bij het Rijk, omdat elke gemeente er een uitvoeringsinstantie voor moet optuigen. “Als het Rijk wil bezuinigen, dan kunnen ze beter de centrale pot voor de TBU wat kleiner maken.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Links:

SP: De WMO leidt tot afbraak thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.