Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overschot hoogopgeleid zorgpersoneel op komst in Oost-Nederland’

Mark van Dorresteijn
Het beroepsonderwijs leidt studenten in de zorg en welzijn in het algemeen te hoog op. Overschotten zijn er vooral op hbo-gebied. Dat blijkt uit de arbeidsmarktverkenning 2010 van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Oost-Nederland (WGV).
‘Overschot hoogopgeleid zorgpersoneel op komst in Oost-Nederland’

Het opleidingsaanbod in de zorg sluit al jaren niet aan op de zorgvraagontwikkeling, stelt de WGV. De verkenning laat zien dat de zorg in 2013 te maken krijgt met een overschot van hooggeschoold zorgpersoneel: ruim tweehonderd hbo-verpleegkundigen en circa zevenhonderd sociaal-pedagogische hulpverleners (sph).

‘Kwalitatieve mismatch’

Hoewel er in absolute cijfers nog geen sprake is van tekorten, waarschuwt de WGV wel voor een ‘kwalitatieve mismatch’. Dit wordt veroorzaakt door over- of onderkwalificatie van medewerkers. Maar ook beperktere inzetbaarheid van personeel speelt hierbij een rol. Beperktere inzet wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door vergrijzing van het personeelsbestand (leeftijdsverlof).

Oplossing

De tekorten kunnen opgelost worden door pensionering uit te stellen, deeltijders meer uren te bieden, mismatch te bestrijden door interne scholing, slimmere en effectievere inzet van techniek en efficiëntere organisatie. “Om een baan te krijgen kan een mbo’er nu beter het arbeidsproces in gaan dan doorstuderen op hbo-niveau”, aldus de WGV. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Arbeidsmarktverkenning 2010

Lees ook:

Personeelstekort beperkt ok-capaciteit Franciscus Ziekenhuis

‘Zorgpersoneel niet positief over de toekomst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.