Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overuren informele zorg mogen niet uit pgb betaald worden

Mantelzorgers die meer dan veertig uur zorg leveren kunnen die overuren niet vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) betaald krijgen. Staatssecretaris Martin van Rijn gaat de pgb-regels hiertoe niet aanpassen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
pgbb.jpg

Een budgethouder die zorg ontvangt uit de Wlz en zijn dochter hiervoor inhuurt, wil haar overuren betalen.  Hij vindt het onrechtvaardig dat zijn dochter een vergoeding voor maximaal 40 uur zorg krijgt, terwijl zij meer dan 40 uur informele zorg levert aan hem. Hij heeft VWS verzocht tot verandering van de regelgeving hieromtrent. In een reactie laat Van Rijn weten hier toe niet bereid te zijn.

Meer dan veertig uur
‘In de Regeling langdurige zorg (Rlz) is vastgelegd dat als een zorgverlener niet onder het Arbeidstijdenbesluit valt, de zorgverlener niet meer dan 40 uur in één week werkzaamheden mag verrichten voor de budgethouder. Dit is van toepassing op mantelzorgers. Dit is in het belang van zowel de mantelzorger als de budgethouder. (…) Om de kwaliteit van die zorg te waarborgen en overbelasting van de betreffende informele zorgverlener, veelal een mantelzorger, te voorkomen vind ik het belangrijk om een grens te stellen aan het aantal uren dat een informele zorgverlener kan worden ingezet middels het pgb. Vanwege de vaak complexe zorgvraag is het ook goed dat een professionele zorgverlener betrokken is.’

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.