Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overzicht patiëntportalen door NPCF en Nictiz

Annelies Vermeulen
De NPCF en Nictiz maakten samen een overzicht van bestaande patiëntportalen die toegang geven tot eigen medische gegevens. Het doel van het rapport ‘Patiëntportalen in Nederland’ is om te laten zien dat er nu al verschillende zorgaanbieders zijn die patiënten toegang geven tot de eigen gegevens.
Overzicht patiëntportalen door NPCF en Nictiz

Bijna veertig portalen zijn live. De patiënt heeft bij 25 van de 40 portalen de mogelijkheid om online (een gedeelte van) zijn eigen gegevens te zien.

Ontwikkelingen

Bij de ingebruikname van patiëntportalen zien de onderzoekers een aantal ontwikkelingen. Zorgaanbieders beginnen over het algemeen voorzichtig met het aanbieden van inzage in medicatiegegevens en breiden dit later uit met andere functionaliteiten als een e-mailconsult en inzage in laboratoriumresultaten.

Kennisdeling

Nadat een patiëntportaal positief uit de eerste testfase komt besluiten collega-zorgaanbieders regelmatig om ook hetzelfde patiëntportaal aan te schaffen. Belangrijk hierbij is wel dat resultaten van de geslaagde pilots en testen wel beschikbaar gemaakt worden voor kennisdeling.

Koppeling

Om het gebruiksgemak van de zorgaanbieder te vergroten, ontwikkelen de ICT-leveranciers steeds vaker automatische koppelingen. Deze zorgen ervoor dat gegevens uit het computersysteem van de zorgaanbieder automatisch in het patiëntportaal kunnen worden getoond.

Eenheid van taal

Om gegevens uit te wisselen tussen computers dat er eenheid van taal is. De onderzoekers zien dat dit probleem steeds meer wordt erkend en dat er meer gebruik gemaakt wordt van Internationale standaarden zoals HL7, SNOMED CT en CCD. Ook eenduidige registratie is belangrijk. Alleen dan kunnen de medische gegevens tot goede informatie leiden.

De publicatie is te lezen op de website van Nictiz. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Nieuwe internetpatiëntenportal voor diabetici

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.