Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pak cultuur AvL aan na grensoverschrijdend gedrag oncoloog’

Na het ontslag van vooraanstaand oncoloog Jan Schellens bij het Antoni van Leeuwenhoek zou de raad van bestuur werk moeten maken van een cultuurverandering binnen het ziekenhuis. Dat zegt Mark de West, veiligheidsdeskundige en auteur van het boek #NotMe.
Seksuele Intimidatie Catalin Pop Adobestock 660

Schellens diende zelf zijn ontslag in nadat een extern bureau onderzoek deed op verzoek van de raad van bestuur naar meldingen van grensoverschrijdend gedrag tegenover een promovenda. De promovenda deelde documenten die zijn gebruikt voor het onderzoek met NRC. Schellens zegt in een reactie dat hij spijt heeft en dat wat plaatsvond ‘niet past in de gegeven verhoudingen op het werk’.

Belangrijk onderwerp

Het AvL wil geen verdere mededelingen doen omwille van de privacy van de medewerkers. Eerder zei bestuurder Marien van der Meer in Zorgvisie dat het een illusie is om te denken dat grensoverschrijdend gedrag niet in haar ziekenhuis zou voorkomen. Daarom heeft ze zich ingezet voor een programma voor medewerkers over sociale veiligheid. ‘De medezeggenschapsorganen hebben het programma omarmd en ik denk dat dit aangeeft dat het binnen ons ziekenhuis een belangrijk onderwerp is.’

Cultuur

De West is zelf geen lid van het onderzoeksteam en kent de uitkomsten van het onderzoek niet, maar hij weet uit ervaring bij andere organisaties dat een dader vaak een exponent is van een cultuur waarin ongewenste opmerkingen of gedragingen vaker voorkomen. Hij prijst het AvL voor het inzetten van een externe onderzoekscommissie.

Momentum

De West raadt het bestuur aan werk te maken van het onderzoeksrapport. ‘Dit is het momentum om bewustwording op gang te brengen. Om de communicatie en de positie van de vertrouwenspersoon te verbeteren. De resultaten vormen een beginpunt voor een cultuurverandering en vervolgonderzoek.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.