Pandrecht of geen pandrecht?

Als een zorginstelling failliet gaat, proberen financiers aanspraak te maken op de opbrengst van bestaande en toekomstige vorderingen (het zogeheten onderhanden werk). Interessant is dan het ontstaansmoment van de vordering. Ligt dat na afloop van de behandeling of al daarvoor? Daarover oordelen rechters verschillend.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De Hoge Raad geeft nu uitsluitsel.

Better Life failliet

Ggz-aanbieder Better Life had zijn onderhanden werk verpand aan factoringmaatschappij Famed. Het pandrecht betrof alle bestaande en toekomstige vorderingen. Better Life ging failliet en Famed dacht aanspraak te kunnen maken op de waarde van het onderhanden werk. De curator van Better Life deelde dit standpunt niet. Hij meende dat het onderhanden werk niet verpand kon zijn en dat daarom de opbrengst in de boedel zou moeten vloeien. De rechtbank Amsterdam oordeelde in eerste instantie dat Famed een rechtsgeldig pandrecht heeft op het onderhanden werk. Daarop ging de curator in hoger beroep.

0
167

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

0
167
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.